ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unika bilder: Så ser livet ut i Sierra Leone ett år efter ebolan

Niklas Wennergren · 9 Jun 2017
Uppdaterad 9 Jun 2017
Suilaman Koroma, som under utbrottet arbetade med att begrava ebolaoffer på ett säkert vis, umgås med sin bror Gabriel Koroma och deras småsyskon.

Suilaman Koroma, som under utbrottet arbetade med att begrava ebolaoffer på ett säkert vis, umgås med sin bror Gabriel Koroma och deras småsyskon. Foto: Olivia Acland/United Nations


Ebolautbrottet i Västafrika var det värsta i historien med över 11 000 döda. I Sierra Leone, ett land med en vanligtvis livlig social gemenskap, förändrades vardagen inte bara för de direkt drabbade när man blev tvungen att begränsa rörligheten och mötena mellan människor – det skakade samhället i dess kärna. Fredagen den 9 juni markerar årsdagen för utbrottets slut. Inför årsdagen skickade FN ut en fotograf för att ta reda på hur återhämtningen ser ut – här är hennes bilder.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Olivia Acland/United Nations

Kvinnliga entreprenörer

– Folk var rädda för mig. De ville inte träffa eller prata med mig av rädsla för att bli sjuka, säger ebolaöverlevaren Fudia Conteh till FN i Sierra Leone.

Fudia fick ebola och överlevde men hon förlorade sin man och ett av hennes tre barn. I dag driver hon en kiosk där hon säljer vatten, ris, bönor, sallad och Gari, en stärkelserik maträtt gjord på maniokknölar. Hon har fått hjälp att kom i gång av 5by20, ett samarbete mellan UN Women och Coca-Cola med syfte att stärka kvinnors förmågor och skapa en ny generation entreprenörer.

– Företagande stärker kvinnor. Mitt liv är mycket bättre nu än förut. Jag har anställt folk och det känns bra att på det sättet kunna stärka andra kvinnor också, säger Fudia Conteh.

Hon tjänar i dag tillräckligt med pengar för att både betala sina barns skolavgifter och spara inför framtiden. Hon har följt råden hon fick under sin träningsperiod på 5by20 och – för första gången i sitt liv – öppnat ett bankkonto.

Foto: Olivia Acland/United Nations

Brist på barnmorskor

Barnmorskan Kumba Jenneh undersöker hjärtfrekvensen på ett foster.

Mödravården i Sierra Leone hade problem redan innan ebolautbrottet. Mödra- och spädbarnsdödligheten i landet var en av de högsta i världen och det fanns en stor brist på barnmorskor.

Personalen inom sjukvården var extra utsatt under utbrottet och många barnmorskor förlorade livet. Samtidigt var många kvinnor rädda för att besöka mödravården av rädsla för att smittas.

FN driver flera projekt för att återuppbygga sjukvården i Sierre Leone. UNFPA (FN:s befolkningsfond) stödjer bland annat två barnmorskeskolor. Förhoppningen är att studenterna ska stärka sjukvården i Sierra Leone och bidra till att minska mödra- och spädbarnsdödligheten.

Foto: Olivia Acland/United Nations

Två narkossjuksköterskestudenter övar intubation på en docka.

Foto: Olivia Acland/United Nations

Mödrar hjälper mödrar

Mödragruppsledaren Margaret F. Mansary assisterar vid mätningen av ett barn.

Att minska mödra- och spädbarnsdödligheten i Sierra Leone handlar inte bara om att återbygga sjukvården. Mödrar måste även lita på system. Därför är det viktigt att de får information om sjukvårdens fördelar.

Världshälsoorganisationen WHO har hjälpt till att etablera supportgrupper för mödrar i flera samhällen. De jobbar för att främja förtroendet för sjukvården och höja kunskapen om kost, vacciner och sjukdomsförebyggande.

Foto: Olivia Acland/United Nations

– Jag har tagit min dotter till sjukuset för att mödragruppsledarna berättade att det var gratis. Hon äter inte och jag är väldigt orolig. Det är den fjärde gången vi är här, berättar 17-åriga Awanah Kamara (till vänster) som sitter i väntrummet med sin dotter Ramatu.

Foto: Olivia Acland/United Nations

Tillbaka i skolan

– Jag bodde med min moster, som uppfostrat mig, berättar Mariama (flickan med väskan i famnen). Tyvärr så överlevde hon inte. Hon lämnade en 5-årig pojke bakom sig som jag tar hand om nu.

Mariama flyttade tillbaka till sin mamma.

– Jag blev gravid men fick missfall efter sju månader. Jag slutade gå till skolan och kunde inte återvända för att vi inte hade råd.

Men sen en dag såg Mariama några av sina vänner gå förbi på vägen utanför.

– Jag frågade vart de var på väg. De berättade att de skulle till skolan. Jag frågade hur mycket de betalade och då sa de att det var gratis.

Synbart gravida kvinnor får inte gå i skolan i Sierra Leone. Under ebolautbrottet blev mer än 14 000 tonårsflickor gravida varav drygt 11 000 gick i skolan innan utbrottet. Risken var stor att många av dem inte skulle återvända till skolan.

Lärocenter bildades på initiativ av regeringen, UNICEF, UNFPA, Irish aid och Storbritanniens myndighet för internationell utveckling för att förse dessa flickor med utbildning. I dag har mer än 9 000 flickor återvänt till skolan. En av dem är Mariama.

Foto: Olivia Acland/United Nations

Återintegrering i samhället

Sanpha Koroma, Ibrahim Tarawallie, Abdulai Sesay och Ibrahim Sesay som tidigare arbetade med begrava att ebolaoffer demonstrerar sina nya rörmokarfärdigheter.

När ebolan kom till Sierra Leone bidrog landets begravningstraditioner till dess snabba spridning. Att tvätta döda kroppar, vilket traditionellt görs av kvinnliga släktingar, betydde att man exponerades för sjukdomen när den var som mest smittosam.

Därför bildades Safe and Dignified Burial Teams (SDBT). Dessa drygt 2 000 volontärer tränades i hur man hanterar döda kroppar på ett vis som är både säkert och godkänt av kulturella och religiösa ledare. Det var farligt arbete och många av volontärerna blev utfrusna ur sina samhällen, dels på grund av den nya otraditionella begravningsmetod dels på grund av rädsla för att volontärerna skulle bära på viruset.

Nu samarbetar UNDP (FN:s utvecklingsprogram) med Röda korset och Finlands regering via Ebola Multi-Partner Trust Fund för att ge dessa volontärer de färdigheter de behöver för att kunna försörja sig och återintegreras i sina samhällen.

Foto: Olivia Acland/United Nations

Suilaman Koroma, en före detta SDBT-volontär, umgås med sin bror Gabriel Koroma och deras småsyskon.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro