ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Universitet manipulerade intagning – tog in färre kvinnliga läkarstudenter

Valerie Kaspersen · 2 Aug 2018
Uppdaterad 2 Aug 2018
Tokyo Medical University ska ha ändrat kvinnliga sökandes antagningsresultat.

Tokyo Medical University ska ha ändrat kvinnliga sökandes antagningsresultat. Foto: IBL/ Pixabay


En läkarhögskola i Japan har ändrat kvinnliga studenters intagningsresultat – för att hålla antalet kvinnliga läkare nere.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt AFP undersökte den japanska tidningen Yomiuri Shimbun daily en annan skandal kring högskolan när de snubblade över nyheten om läkarhögskolan Tokyo Medical University i Japan. 

2010 var drygt 40 procent av läkarstudenter på utbildningen kvinnor. Året därpå började universitet manipulera antagningsresultaten så att bara runt 30 procent blev antagna, rapporterar den japanska tidningen. Och så har det fortsatt.

Anledningen sägs vara att kvinnliga läkare inte stannar i yrket i samma omfattning som män gör.

– Kvinnor slutar ofta som läkare när de tagit examen och bildat familj, säger en källa till tidningen för att försvara universitets agerande. 

Under 2018 antogs bara 2.9 procent av de kvinnliga sökande, jämfört med 8.8 procent av de manliga sökanden, enligt uppgifterna till tidningen. 

Japanska kvinnor är i allmänhet högutbildade. Men kombinationen av långa, krävande arbetsdagar och att kvinnan fortfarande har huvudansvar för familjen gör att många kvinnor känner sig tvingade att lämna sina jobb när de skaffar barn. 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro