ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Unna dig en lyxig côte de boeuf – det är lättare att laga än du tror

Jonas Cramby · 9 Dec 2018
Uppdaterad 9 Dec 2018
Tänk på att skivan ska vara så tjock att den kan stå upp i pannan när du handlar din côte de boeuf.

Tänk på att skivan ska vara så tjock att den kan stå upp i pannan när du handlar din côte de boeuf. Foto: Jean Pierre Dieterlen/IBL


En av Jonas Crambys absoluta favoritstyckdeltaljer är entrecôte på ben. Så här tillagar han sin côte de boeuf – snabbt och enkelt.

klar

Artikellänk är kopierad

Smoothiebowls och ärtproteinhamburgare i all ära men ibland måste man bara få lyxa till det med en rejäl köttbit. Vid sådana tillfällen är det få styck-detaljer som slår en riktigt bra hängmörad côte de boeuf, eller entrecôte på ben som det också kallas. Den är smakrik, vackert marmorerat och enkel att tillaga. Bara att steka upp, tranchera vid bordet och servera med ett snuskigt dyrt rödvin.

Ingredienser, 4 personer

1 côte de boeuf, ca 1 kg

smör

olja

Tomatsallad:

6 kvisttomater

2 röda lökar

1 1/2 dl olivolja

3 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 kruka basilika

salt och nymald svartpeppar

Gör så här

Börja med tomatsalladen. Skiva rödlöken tunt och lägg i en sil. Salta och låt löken ligga där i en timme.1.

Gör i ordning envinägrett genom att vispa olja, vinäger och senap tills en emulsion uppstår. Smaka av med salt och peppar och ställ in i kylen.2.

Precis innan det är dags att äta klyftar du tomaterna i ungefär åtta delar, river över lite basilika, ringlar på vinägretten och lägger löken i en högi mitten. Smaka av med peppar och kanske lite mer salt.3.

När du handlar din côte de boeuf, tänk på att skivan ska vara så tjock att den ska kunna stå uppi pannan när du bryner den. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i minst en timme före tillagning. Salta köttet ordentligt och hetta upp en gjutjärnspanna med lite olja och smör. Stek sen köttet tills det fått en vacker, knaprig stekyta precis överallt. In med köttbiten i ugnen tills innertemperaturen är mellan 45 och 50 grader.4.

Ta ut, peppra och låt vila i 5 minuter innan du trancherar köttet i 12 centimeter skivor mot köttfibrerna. Servera med tomatsalladen och kanske hasselbackspotatis samt en hemslagen bea.5.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro