ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppblåsbart jättetorn kan ersätta rymdresor

Kristoffer Rengfors · 10 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Den 7 meter höga modellen av rymdtornet.
Den 7 meter höga modellen av rymdtornet.

Ett gigantiskt uppblåsbart torn kan komma att föra människor ut i rymden. Inga raketer skulle behövas och turister skulle kunna se 60 mil i valfri riktining.

Med hjälp av redan existerande delar som används inom rymdteknologi skulle ett superhögt uppblåsbart torn kunna ersätta dagens rymdfärjor. Det tror de kanadensiska forskarna Brendan Quine, Raj Seth och George Zhu från York University i Toronto. Om det uppblåsbara tornet byggs på en bergstopp tror forskarna att det kan nå drygt 20 kilometer upp i atmosfären. Tillräckligt högt för att komma upp på en nivå där det går att bedriva atmosfärisk forskning, och skicka iväg rymdfarkoster med betydligt lägre bränsleförbrukning än i dag, skriver New Scientist. Tanken är att tornet ska byggas av en serie moduler av Kevlar-fibrer. Modulerna ska sedan blåsas upp med helium eller någon annan lätt gas. För att jättetornet ska hålla sig upprätt krävs att någon form av stabiliseringsanordning med gyroskop byggs. Forskarna har byggt en sju meter hög modell av tornet. I ett första skede tittar forskarna på att bygga ett 15 kilometer högt torn. En sådan bjässe skulle väga drygt 800 000 ton när det är uppblåst.Från tornet skulle turister kunna se 60 mil i valfri riktning, och utsikten skulle likna den man får från rymden. Gravitationen skulle inte vara noll vilket gör det enklare för otränade människor att vistas i tornets topp. Att skjuta upp rymdfarkoster från 20 kilometers höjd skulle spara oerhörda mängder bränsle jämfört med det starter som görs från markytan i dag. Fördelen med att bygga tornet i uppblåsbara moduler är att en eller ett par moduler skulle kunna gå sönder utan att hela tornet rasar, skriver New Scientist.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro