ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppdrag: Putsa på hantverkarnas rykte

Karin Grahn Wetter · 16 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Josefine Lock är målarlärling och ska gå kursen i april. "De flesta hantverkare har redan en professionell inställning, men det är alltid bra att lära sig att bli bättre på att bemöta kunderna och få dem att känna sig delaktiga", säger hon.

Josefine Lock är målarlärling och ska gå kursen i april. "De flesta hantverkare har redan en professionell inställning, men det är alltid bra att lära sig att bli bättre på att bemöta kunderna och få dem att känna sig delaktiga", säger hon. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Hantverkare utbildas i respekt och punktlighet. Företag vill göra sig av med fuskstämpel och fördomar om hantverkare. "Hantverkarna är vårt ansikte utåt".

Byggföretaget Sandå AB vill förbättra hantverkarnas rykte och utbildar omkring 2 000 anställda i kundbemötande och punktlighet. 

– Vi vill öka förståelsen hos hantverkarna för hur deras attityd och uppförande påverkar kundens syn på företaget.

Klagomålen på hantverkare ökade med 10 procent under förra året jämfört med 2008, enligt Konsumentverket. Serien "Fuskbyggarna", som sänds på TV 4, har satt oseriösa företag inom byggbranschen i ljuset. I programmet berättar flera familjer hur de fått sina drömmar krossade av fuskande hantverkare.– Programmet gör att man blir gråtfärdig men det belyser problem som faktiskt finns i branschen, säger Lillevi Rossi Delgado, personalchef på Sandå.

På Sandås utbildning lär sig hantverkarna att vara affärsmässiga och professionella. De får sitta i grupper och diskutera god service, uppträdande och kundbemötande. Andreas Eklöw är målare och gick utbildningen för tre veckor sedan. Han tycker att den gav honom en tankeställare. – Det är ändå någons hem som vi kommer in i och det ska vi visa respekt för, säger han.

Här finns jobben för hantverkare

Murare, betongarbetare och byggnadssnickare är hantverkare som kommer att behövas när konjunkturen vänder.– Rotavdraget har hållit aktiviteten i gång på reparationer och ombyggnader trots att det har varit lågkonjunktur. Nu när konjunkturen börjar vända ökar byggandet av bostäder, då behövs det fler hantverkare som är specialiserade inom det området, säger Torbjörn Israelsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Söktrycket är stort på gymnasieskolornas byggprogram, enligt Lars Tullstedt, sakkunnig i kompetensförsörjning på Svenska Byggindustrier. Populäraste inriktningen är träarbetare, som också är den största yrkeskategorin. Till smalare inriktningar, som plåt-, glas- eller betongarbete, är trycket lägre och efterfrågan på arbetsmarknaden större.– Ungdomarna ser att byggprogrammet är en utbildning som ger jobb. Det är bra eftersom det skapar en god återväxt i branschen. Det är när det råder brist på bra hantverkare som fuskbyggarna kan etablera sig, säger Lars Tullstedt.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Grahn Wetter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro