ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppfinnaren Håkan Lans stämmer Saab

Cassandra Alm · 9 Sep 2013
Uppdaterad 9 Sep 2013

Försvarskoncernen Saab beskriver försäljningen av Håkan Lans uppfinning som en världssuccé – men vägrar att betala honom. Nu har uppfinnaren tröttnat och tar strid mot företaget, skriver Dagens Industri.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppfinnaren Håkan Lans är i strid med Saab.
Uppfinnaren Håkan Lans är i strid med Saab.Foto: Scanpix

Redan 2009 lovade Saabs ordförande Marcus Wallenberg att företaget skulle försöka lösa frågan. Då hade Saab under sex års tid sålt det världsledande navigationssystem för sjöfart som Håkan Lans utvecklat, utan att betala licenspengar till uppfinnaren. Försäljningen av systemet ska ha gett Saab över en miljard kronor, enligt Dagens industri.

Men trots löftet fick Håkan Lans inga mer pengar. Totalt har Saab bara betalat en bråkdel av den överenskomna royaltyn under de 12 år de sålt navigationsysstemet, enligt Håkan Lans som nu har tröttnat på att vänta. Under de senaste året har han därför i all tysthet inlett en skiljedomsprocess mot Saab.

Nu har delar av den tagits upp av Stockholms tingsrätt sedan Håkans Lans företag GP&C Systems International krävt ut alla fakturor från försäljningen av hans navigationssystem. Saab vill inte kommentera tvisten i detalj. – Vi håller inte med motparten om händelseförloppet. Det är tråkigt att vi inte kunnat enas om detta, säger Helena Lindstrand på Saabs presstjänst till Dagens industri.

Håkan Lans berättar för tidningen att utvecklingen av navigationssystemet är ett av hans livs största projekt. – Vi har arbetat med utvecklingen av navigationsystemet i 32 år i mitt bolag GP&C och lagt ner över 2 000 mantimmar per år. Utvecklingskostnaderna är långt över det vi fått i royalty, säger han till Dagens industri.

Domen i målet ska komma om några veckor, enligt Håkan Lans.

klar

Artikellänk är kopierad

Cassandra Alm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro