ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgift: IS och rebeller dricker stora mängder Red Bull för att orka strida

Aron Andersson · 11 Nov 2014
Uppdaterad 11 Nov 2014

Foto: TT / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Stora laster med energidrycken Red Bull skickas dagligen från Turkiet till Syrien. Där dricks de av stridande soldater som vill hålla sig pigga, enligt nya uppgifter.

Turkiska försäljare tjänar stora pengar på inbördeskriget i Syrien och Islamiska statens, IS, framryckningar. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är energidrycken Red Bull en av storsäljarna.

– Varje dag har vi fyra eller fem lastbilar som kör Red Bull till Syrien, säger Mustafa Yilmaz, chef för ett turkiskt lastbilsföretag, till nyhetsbyrån.

Totalt ska Turkiet har skeppat varor till ett värde av 10 miljarder kronor från årskiftet till och med september, vilket är rekord. Ökningen har skett sedan Syriens regering tappat kontrollen över landets gränser vilket gör att de nu kontrolleras av rebellgrupper som Fria syriska armén, FSA och terroristgruppen IS.

Exporten är laglig vilket gör att försäljningssiffrorna syns i den officiella turkiska statistiken. Siffrorna släpptes förra veckan. Avsaknad av statlig kontroll gör att transportörerna betalar tullavgift till de grupperingar som tagit över respektive gränskontroll.

Exempel på varor som transporteras över gränsen är cement, olja och amfetamin. Men Red Bull är en av de mest populära exportvarorna. Enligt Mustafa Yilmaz brukar köparna inte identifiera sig vilket gör det oklart exakt var de olika varorna tar vägen.

►LÄS MER: Pengar tillbaka till den som köpt Red Bull under de senaste 12 åren

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro