ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Uppgift: Vänsterpartiet lutar åt att rösta nej till Löfven

Fredrik Samuelson · 13 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven.

Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven. Foto: IBL


Vänsterpartiet får inte något inflytande över svensk politik, enligt förslaget till en överenskommelse mellan S, MP, C och L. Nu lutar Vänsterpartiet åt att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister, erfar TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Vänsterpartiets partistyrelse hade under söndagskvällen telefonmöte för att besluta om man ska rösta för eller emot Stefan Löfven som statsminister.

Klockan 11.40 på måndagen möter partiledaren Jonas Sjöstedt talmannen Andreas Norlén. Efteråt ska han hålla en pressträff där han ska ge besked om V släpper fram Löfven.

– Nu har de övriga partierna lämnat sina besked i regeringsfrågan. Nu ska vi ha vår egna interna process, och vi kommer att återkomma när vi har en kommentar att ge. I övrigt har vi inga kommentarer för tillfället, säger Jonas Sjöstedts pressekreterare Oscar Nelson.

Daniel Sestrajcic: Tryck på röd knapp

I sociala medier uppmanar flera partimedlemmar att rösta nej till Löfven. Bland annat sprids en namnlista mot att stödja regeringsuppgörelsen. Daniel Sestrajcic, tidigare riksdagsledamot, skriver på sin blogg:

”För Vänsterpartiet finns det bara en knapp att trycka på: den röda”, samt:

”Visst finns det ett och annan punkt i det 73 punktsprogram som presenterats som uppgörelsen mellan S+MP+C+L som är möjligt för Vänsterpartiet att acceptera men i grund och botten är det en nyliberal högerorientering av politikens innehåll på avgörande områden kring bostads-, arbetsmarknads- och skattepolitik”.

Rosanna Dinamarca: ”Jag säger nej”

Rossana Dinamarca, tidigare V-topp och riksdagsledamot fram till förra året, skriver på Facebook:

”Jag säger nej. Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för de rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt”.

”Alternativet är en överenskommelse där Vänsterpartiet har inflytande. Det är så den parlamentariska situationen ser ut. Vi är del av de 144 mandat som är större än fd. Alliansens 143. Det är vår skyldighet gentemot alla de människor vars röst våra riksdagsparlamentariker förvaltar”, fortsätter hon.

Lista: De kan bli ministrar i en S-MP-regering

Lars Ohly: ”S sålt ut Vänsterpartiet”

Den tidigare partiledaren Lars Ohly skrev på lördagen i SvD Debatt:

”Det är uppenbart att Socialdemokraterna sålt ut Vänsterpartiet samtidigt som de beslutade sig för att kasta bort alla former av vänsterpolitik. […] Det vänsterparti jag känner låter sig inte förödmjukas. Det är uppenbart att de fyra förhandlande partierna tror att Vänsterpartiet kommer att tvingas att lägga ner sina röster i omröstningen om Stefan Löfven som statsminister”.

Om Vänsterpartiet stoppar Löfven på onsdag skulle det i sin tur leda till en fjärde och sista omröstning om statsministerkandidat i riksdagen där Moderatledaren Ulf Kristersson får chansen.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro