ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgifter: Flyktingar luras köpa fejkade flytvästar

Linnea Carlén · 4 Sep 2015
Uppdaterad 4 Sep 2015
Migranter från Syrien och Afghanistan har färdats från turkiets kust i en överfylld gummibåt och anläder till den grekiska ön Lesbos.

Migranter från Syrien och Afghanistan har färdats från turkiets kust i en överfylld gummibåt och anläder till den grekiska ön Lesbos. Foto: Santi Palacios / AP / TT


Hamnstaden Izmir i västra Turkiet har blivit en av de viktigaste anhalterna för flyktingar på väg till Europa och flytvästar uppges finnas till försäljning överallt. Nu uppges fejkade flytvästar säljas till desperata och intet ont anande människor, skriver Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals människor flyr över Medelhavet och rekordmånga människor har hittills i år migrerat över havet. Minst 2 300 uppges ha dött på den livsfarliga resan till Europa. Många gånger färdas flyktingarna i överfyllda, bräckliga och allt annat än säkra båtar och lastrum, och enligt brittiska BBC kan många av dem inte heller simma.

Enligt Expressen uppges nu gatuförsäljare i Turkiet lura flyktingar i staden Izmir att köpa undermåliga flytvästar – vilka i värsta fall kan innebära döden.

► LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

På onsdagen twittrade Ayla Jean Yackley, korrespondent för nyhetsbyrån Reuters, ut en bild på flytvästar som hänger i en butik i hamnstaden:

”Försäljare i Izmir säljer fejkade flytvästar till syriska flyktingar, och utsätter folk för ytterligare livsfara på flykten till Grekland.”

Yackley ska ha inspekterat flytvästarna och skriver i ett inlägg att de saknade stämplar eller andra tcken på att de godkänts av en myndighet och att de inte gick att jämföra med riktiga flytvästar.

► LÄS MER: Kraftigt ökad flykt över Medelhavet

Enligt Expressen stöds hennes uppgifter av bland andra Louis Fisherman, universitetslektor vid Brooklyn College i New York. Nyligen ska den turkiska nyhetssajten Daily Sabah även ha rapporterat om hur de fattigaste flyktingarna luras att köpa dessa undermåliga flytvästar.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro