ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgifter i natt: De svenska seglarna lever

Patrick Ekstrand och Jenny Sköld · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De svenska seglarna som rapporterades saknade efter tsunamin i Söderhavet uppges vara välbehållna. Catherine Donoso och Christian Karlström lämnade Palmerston Island, en av Cooköarna,  i måndags.Joseph Marsters på Palmerston Island säger till Cook Island News att segelbåten S/V Marionet med svenskarna anlöpte ön i lördags morse och lämnade på måndagskvällen. I ett mejl som tidningen skickade till Metro i natt står det: ”Joseph säger att de mådde bra när de anlände och att de mådde bra när de seglade vidare. Han säger att han inte har någon aning om varför de inte har kontaktat sina familjer.” Enligt uppgifter i den lokala radiostationen på Cook Island skulle då sätta kurs mot kungariket Tongo, en resa som tar några dagar att genomföra. 

Svenska ambassaden i Canberra bedömer uppgifterna som trovärdiga.– Vi har inte fått detta bekräftat, men har kontaktat hamnmyndigheten i Tonga och bett dem meddela oss om de dyker upp, säger Helena Melin Hultgren, första ambassadsekreterare i Canberra på onsdagsmorgonen.Hon tror att seglarna kan ha dålig täckning och att de därför inte hör av sig via mobilerna. – Det kan också vara så att de inte vet vem de ska kontakta eller inte kan VHF-radion riktigt. Om den belgiska skepparen talar franska kan det också vara så att hans meddelande inte snappats upp.Cooköarnas motsvarighet till Telia uppger för Metro att myndigheterna bett dem försöka nå fartyget via radio. Efter flera timmar hade man ännu inte fått kontakt, vilket antogs bero på att segelbåtens kommunikationsradio var avstängd. Radioperatören Katoa Banoba lovade Metro att framföra en hälsning när han fick kontakt. Utrikesdepartementet kunde sent i går kväll inte bekräfta uppgiften.– Jaså, den informationen har inte jag. Det borde jag ha fått, sa Cecilia Julin på UD:s pressjour strax innan midnatt.En källa på Sveriges ambassad i Australien sa sent i natt att man undersökte ärendet.Catherine Donosos pappa René sa sent i går kväll att han inte hade hört något från henne sedan båten rapporterades saknad. – Men det känns jättebra, vi har varit oroliga.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand och Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro