ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgifter om ditt liv kan läsas av alla

Anders Göransson · 1 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

När du söker jobb inom offentlig sektor kan du blir mer offentlig än du tänkt dig. Känsliga uppgifter från personlighets- och begåvningstest kan begäras ut och läsas av vem som helst.

Offentlighetsprincipen är mycket stark vad gäller rekryteringar i stat, landsting och kommuner. I princip är alla ansökningshandlingar, testresultat och personlighetsbedömningar allmänna och offentliga handlingar som var och en har rätt att begära ut, läsa och kopiera.MÖJLIGT ATT GRANSKA En orsak till att uppgifterna är offentliga är att det ska vara möjligt att granska att anställningarna gått rätt till, att den med bäst förutsättningar anställs och att ingen diskriminering sker. Men enligt Kajsa Rönnqvist, psykolog på Skatteverket, kan följden kan bli att myndigheter avstår från att göra fördjupade personbedömningar.

POLICY KAN UPPLYSA SÖKANDE – Vi har folk som jobbar med utsatta arbeten inom både skatte- och kronofogdeverksamhet. Man vill ju inte utsätta dem för risken att människor, kanske kriminella, tar reda på känsliga uppgifter om dem, säger hon. Skatteverket och andra myndigheter har numera som policy att upplysa alla som söker jobb och ska genomgå test om att resultaten blir offentliga. – Det finns personer som väljer att inte söka en statlig tjänst på grund av risken för att handlingarna blir offentliga, säger Carl Durling, jurist på Arbetsgivarverket, till Psykologtidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro