ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgifter: E-cigaretter är inte ett bra alternativ till vanlig rökning

Sofia Clason · 15 Nov 2017
Uppdaterad 27 Maj 2019
Många E-cigaretter innehåller lika mycket nikotin som i vanliga cigaretter.

Många E-cigaretter innehåller lika mycket nikotin som i vanliga cigaretter. Foto: Erik Nylander/TT


E-cigaretter marknadsförs som mer hälsosamma än cigaretter. Men enligt Joep Perk, seniorprofessor i hälsovetenskap, är E-cigaretten ett dåligt alternativ. Det är ett val mellan pest eller kolera”.

klar

Artikellänk är kopierad

På flera hemsidor som säljer E-cigaretter står det att rökare slipper de skadliga ämnena som finns i vanliga cigaretter genom att röka E-cigaretter istället. I vissa fall likställs E-cigaretten med nikotinplåster och nikotintuggummin. Men enligt en ny studie kan E-cigaretterna vara farligare än vad man innan har trott.

Den amerikanska studien av the Centers for Disease Control (CDC) varnar för att E-cigaretter innehåller skadliga kemikalier och metaller som på grund av bristande kontroller kan orsaka skada, skriver NBC News.

Dessutom innehåller många E-cigaretter lika mycket nikotin som vanliga cigaretter, vilket Joep Perk som är seniorprofessor i hälsovetenskap vid Linneuniversitetet, lyfter fram som ett stort problem.

– Man ger kroppen en kraftig centralstimulerande substans och utsätter sig själv för kronisk stress. Det får konsekvenser för immunförsvaret och ger risk för att man utvecklar högt blodtryck, sockersjuka och att immunförsvaret inte orkar försvara kroppen på ett adekvat sätt.

Studien av CDC förklarar också att ämnena som används för att smaksätta E-cigaretter, med till exempel olika fruktsmaker, kan vara skadliga för lungorna, trots att de inte gör skada när de äts i andra livsmedel.

Joep Perk anser att det är en mycket möjlig hälsorisk, men att forskare inte hunnit granska risken tillräckligt än.

– Vetenskapen hinner inte granska allt detta så man lämnar det till tillverkare att kontrollera att ämnena inte är skadliga, men tillverkarna har förstås ett egenintresse som kan påverka kontrollerna, förklarar Joep Perk.

Så fungerar e-cigarretter.

De smaksatta E-cigaretterna ökar också risken för att fler ungdomar lockas till att börja röka och utvecklar ett nikotinberoende som kan leda till att de sedan börjar med vanliga cigaretter.

Men trots riskerna menar Joep Perk att E-cigaretter inte är värre än vanliga cigaretter, även om de är ett mycket dåligt alternativ.

– Om man jämför är det klart att risken för hjärt- och kärlsjukdomar är något mindre med E-cigaretter än med vanliga cigaretter. Men det är ett val mellan pest och kolera. Jag tycker inte att man ska försöka få stora mängder av människor att bli beroende av ett centralt nervgift, säger Joep Perk.

pil
Hälsorisker kopplade till E-cigaretter

• E-cigaretter som innehåller nikotin utsätter kroppen för konisk stress och kan leda till högt blodtryck, sockersjuka och försämrat immunförsvar

• E-cigaretter kan innehålla skadliga kemikalier och metaller som inte kontrolleras tillräckligt i dagsläget

• Smakämnen som tillsätts i E-cigaretter kan vara farliga för lungorna

• Smaksatta E-cigaretter kan leda till att fler ungdomar blir beroende av nikotin och sedan börjar med vanliga cigaretter

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro