ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgifter: Nobelpriset kan stoppas i år

Valerie Kaspersen · 25 Apr 2018
Uppdaterad 25 Apr 2018
Istället för att dela ut ett pris i år är tanken att man i så fall ska dela ut två nästa år.

Istället för att dela ut ett pris i år är tanken att man i så fall ska dela ut två nästa år. Foto: Wikimedia commons


Efter skandalen kring Svenska Akademien överväger man att inte dela ut årets Nobelpris.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt uppgifter till SR finns det personer inom Nobelkommittén och Svenska Akademien, som anser att priset inte bör delas ut i år och kan komma att föreslå detta. Istället för att dela ut ett pris i år är tanken att man i så fall ska, utan att dela ut två nästa år.– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år. Det är allt jag vill säga just nu, säger Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag, till Kulturnytt.

LÄS MER
Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

Till Kulturnytt berättar Svenska Akademiens ledamot Göran Malmqvist att tanken på att stoppa årets Nobelpris har diskuterats tidigare, men att arbetet med Nobelpriset just nu fortsätter som vanligt.

– För flera veckor sedan presenterades vad som kallas för den mellanlånga listan, som är en lista på 20 författare. Bland dem ska vi välja ut fem, och de fem ska presenteras för Akademien i slutet av maj. Vi har aldrig någonsin missat att dela ut priset, varför skulle vi missa att dela ut priset i år, säger Göran Malmqvist till Kulturnytt.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro