ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppgörelsen som ska rädda jobben

Metro · 13 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Volvo höll en presskonferens där Sören Carlsson från Unionen, Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar och Mikael Sällström från IF Metall visade enad front.

Volvo höll en presskonferens där Sören Carlsson från Unionen, Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar och Mikael Sällström från IF Metall visade enad front. Foto: Lena Garnold


Volvo och facket överens om att sänka lönerna i år

klar

Artikellänk är kopierad

 Sänkta personalkostnader – utan att någon ska behöva få sparken. Det är målet med uppgörelsen mellan Volvo PV och facket. Det blir ingen löneökning för Volvoarbetarna i år. Tvärtom. Avtalet som facket och arbetsgivaren enats om innebär att man inför 45 stoppdagar under det kommande året. Dagar då produktionen ligger nere och de anställda bara får ut 85 procent av sin lön – en minskning av månadslönen på fem procent. Som en symbolisk handling har man bestämt att även de 40 högsta cheferna ska sänka sina löner med just fem procent. – Alla på Volvo PV bidrar, även jag, säger vd:n Stephen Odell. Han riktade i går ett stort tack till fackförbunden. – Utan deras samarbete hade inte detta varit möjligt. Förhoppningsvis är vi i stormens öga nu. Nu kan vi behålla folk vi annars behövt göra oss av med, folk vi behöver när vi kommer ut ur det här. Även Mikael Sällström, förhandlingsansvarig på IF Metall är nöjd.– Ambitionen har hela tiden varit att undvika varsel. Om vi nästa år sitter i en bättre omvärld och har tagit oss igenom detta så tycker vi att det här har varit ett rimligt pris att betala. För att Volvo ska klara att leva upp till löftet att inte varsla under det kommande året krävs en försäljningsnivå på 315 000 bilar. Om man trots sina ambitioner skulle vara tvungna att varsla kommer de som drabbas att ersättas ekonomiskt för de pengar de gått miste om.

Dystert i Trollhättan när Saab varslar 750

trollhättan. Samma dag som Volvo PV meddelar att det inte blir några fler varsel i år kommer Saab med beskedet – ytterligare 750 personer till kan tvingas gå. Varslet gäller 650 kollektivanställda och 100 tjänstemän. – Med hjärtat vill jag att det ska gå att rädda Saab. Men med hjärnan inser jag att detta kan vara vägs ände, säger Svenåke Andersson som jobbar på fiket Baggis i Trollhättan. Själv har han jobbat på Saab i 20 år och de flesta har koppling till fabriken. För Elina Lindström som just nu söker heltidsjobb i Trollhättan kändes beskedet som ett knytnävsslag i magen. – För en stad som Trollhättan gör 750 arbetslösa stor skillnad. Arbetsförmedlingen har redan fullt upp som det är nu. Det kommer att bli jobbigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro