ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upphovsrätten på musik stärks i EU

Aron Andersson · 23 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker.
Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker.Foto: Scanpix

Just när det stormar som mest kring upphovsrätten vill EU stärka den ännu mer.–Det är verkligen inte rätt tid att gå ut och förlänga den nu, säger Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker.

– Uppfinner du ett botemedel mot cancer skyddas det i  20 år, men spelar du in en skiva gäller det i 70, säger Christofer Fjellner.

Förläng upphovsrätten på inspelad musik från 50 år till 70 år. Det är förslaget som idag röstades igenom i EU-parlamentet. Christofer Fjellner från Moderaterna är ledamot och propagerade för att förkasta hela förslaget.– Jag förlorade med röstsiffrorna 370 mot 222, säger han.Förlängningen gäller användandet av inspelad musik och påverkar alltså inte den upphovsrätt som kompositörer har på sin musik, den är fortfarande livstiden plus 70 år. Istället rör den sådana inspelningar som idag är över 50 år gamla och därför får användas fritt. Det är detta som skivbolagen har jobbat hårt för att förhindra.– Immaterialrätten ska ju främja skapande, och det är inte så att någon 25-åring kommer att avstå från att spela in på grund av att han bara får pengar tills han fyller 75.Huruvida 50 år också är för lång tid vågar dock inte Christofer Fjellner uttala sig om.– Det är en avvägningsfråga. Precis som med läkemedel vill du få investerare att satsa på dyra mediciner och måste då ge dem möjlighet att tjäna pengar. Men om 50 år är en rimlig gräns vågar jag inte säga.Det är nu upp till ministerrådet att ta ställning i frågan.– Sverige är emot förlängd upphovsrätt och jag hoppas verkligen att de lyckas övertyga övriga medlemmar, säger Christofer Fjellner.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro