ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upplev det trendiga Budapest

Tidningen Res · 19 Feb 2012
Uppdaterad 19 Feb 2012
Restaurangen Onyx är väl värd sin stjärna i Guide Michelin. 

Restaurangen Onyx är väl värd sin stjärna i Guide Michelin. 


Som bubblare på weekendreselistan har Budapest vuxit till en av våra favoriter. Mycket är på gång i denna brusande metropol. Fredrik Randau från tidningen Res har besökt en av Europas vackraste huvudstäder.

klar

Artikellänk är kopierad

Soho Boutique hotell har plastig och färgsprakande inredning.
Soho Boutique hotell har plastig och färgsprakande inredning.
Design som går att fynda på WAMP.
Design som går att fynda på WAMP.
På designmarknaden WAMP visar ungerska designers upp sina verk. Här kan man hitta prylar, kläder och mycket annat, som garanterat inte finns hemma.
På designmarknaden WAMP visar ungerska designers upp sina verk. Här kan man hitta prylar, kläder och mycket annat, som garanterat inte finns hemma.
Rummen på Hotel Lánchíd 19 bjuder på spektakulär utsikt.
Rummen på Hotel Lánchíd 19 bjuder på spektakulär utsikt.

Politiskt och ekonomiskt är det turbulent i Ungern, men de senaste åren har Budapest också växt sig allt starkare som weekenddestination för oss skandinaver. 

Visst kan man se att pengarna är slut, bland annat på många byggnader utmed paradgatan Andrássy út, men Budapest har en oemotståndlig charm som inte försvinner med pengarna, och metropolen är utan diskussion en av Europas ståtligaste huvudstäder. 

Budapestborna är sköna storstadsbor som vet hur man njuter av livet. Helst festar de i funkiga och trendiga barer som byggs upp på ödetomter mitt i stan. 

Fråga dig runt om du inte hittar på plats, 

Budapestborna är hjälpsamma och de allra flesta kommunicerar på engelska – om de måste. 

N är du har hängt badkläderna på tork efter ett välgörande dopp i ett av stadens många termalbad, och när basilikan, parlamentet och slottet är avprickade från ”att-se-och-göra”-listan, ska du sätta dig på en av stadens otaliga serveringar innan du går vidare ut i natten. 

Mat och dryck håller världsklass. Passa på att unna dig all den lyx som du är värd, men annars hade hoppat över – Budapest ger dig just nu mest för pengarna. 

Fynda designprylar och retroskor

Shopping

Tisza Cipo

Under kommunisteran var Tisza Cipo Ungerns största statsägda skotillverkare. Efter några år borta från marknaden är märket tillbaka och legenden lever vidare med sin trendiga retrohippa design.  

Károly körút 1 www.tiszacipo.hu/en

WAMP

WAMP är en unik designmarknad där drivna ungerska designers en gång i månaden säljer sin design. Kläder, accessoarer och coola pryttlar, men också mat. Håll utkik på hemsidan!

Erzsébet tér www.wamp.hu 

Vakna upp med vy över Donau

Boende

Soho Boutique Hotel

Sprakande färger och plast slår emot dig när du checkar in på designhotellet. Rummen är kanske i minsta laget, men vad gör det – priset är därefter och läget perfekt. Dubbelrum: från ca 740 kronor.

Dohany utca 64 www.sohoboutiquehotel.com

Hotel Lánchíd 19 Med magisk utsikt över Donau och Pestsidans fasader, ligger Hotel Lanchid 19 som en trotsig tonåring. Ungersk arkitektur och design när det är som mest.  Dubbelrum: från ca 800 kronor.

Lánchíd utca 19 www.lanchid19hotel.hu

Njut av ungerska smaker i ny form

Mat och dryck

Klassz 

Ett trendigt ställe med snygg inredning och en självklar uteservering när årstiden tillåter. Köket är ”ungerskt med en twist”. Maten som serveras är magisk och glöm inte att kolla in ”vinkällaren”.

Andrássy út 41 www.klasszetterem.hu

Onyx

Mitt i turistsmeten ligger restaurangen som prisats med en stjärna i Guide Michelin. Råvarorna är inhemska och traditionella ungerska rätter twistas till en internationell nivå. 

Vörösmarty tér 7-8 www.onyxrestaurant.hu

Himmelriket för en matnörd

Mat och dryck

Restaurang Callas

Om Wallmans någon gång satsar på operapubliken så skulle det bli precis så här. Traditionell ungersk restaurang med massor av sång, fioler och dragspel. Ligger på hörnet vid operahuset. 

Andrássy út 20 www.callascafe.hu

Csalogany 26

Är du en matnörd ska då gå hit – men se till att boka bord i förväg. Anspråkslös på utsidan och med ett hopplöst läge serveras här något av det läckraste i matväg, till fantastiska priser.

Csalogany utca 26 www.csalogany26.hu

Dansa natten lång på en ödetomt

Nattliv

Ötkert

En trend i Budapest är att fixa fester på ödetomter mitt i stan. Ötkert är ett försök till en lite snyggare och coolare tillställning – som slagit mer än väl ut. Hör med lokalbefolkningen. 

Zrinyi utca 4 www.otkert.blogspot.com

Mer läsning

Läs fler inspirerande resereportage  på RES.SE

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro