ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upploppen sprider sig i Sverige

TT · 25 Maj 2013
Uppdaterad 26 Maj 2013
Upploppen sprider sig i Sverige Stadsdelen Vivalla i Örebro utsattes under fredagskvällen för bränder och stenkastning mot poliser.

Upploppen sprider sig i Sverige Stadsdelen Vivalla i Örebro utsattes under fredagskvällen för bränder och stenkastning mot poliser. Foto: Richard Ström/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Bilbränderna fortsatte i och omkring Stockholm natten till lördagen.

Även i Linköping och Örebro blev det en stökig natt, med bränder och våld. Enligt Storstockholms och Södertörns brandförsvar gjorde sammanlagt mellan 30 och 40 utryckningar under sen kväll och natt, de flesta till brinnande bilar i bland annat Tensta, Rinkeby, Norsborg, Jordbro och Årsta.

I Örebros ytterområden drog ett gäng på omkring 30 unga maskerade män omkring.

De satte eld på bilar, kastade sten mot poliser och brandmän och vandaliserade en polisstation. Enligt Örebropolisen är det oroligheterna i Stockholm som har smittat av sig.

Också i Linköpings yttre områden var det stökigt. Minst åtta bilar sattes i brand och en skola och ett daghem antändes.

Ingen hade på lördagsmorgonen gripits i vare sig Linköping eller Örebro.

Oroligheterna har spridit sig även till Dalarna, där polisen rapporterar om bilbränder på flera håll under natten. I Falun brann två bilar på en parkeringsplats.

Vittnen ska ha sett hur en handfull ungdomar krossade rutorna på bilarna för att sedan tända eld, skriver polismyndigheten i Dalarna på sin hemsida.

Också i Borlänge brann två bilar under natten, båda bränderna misstänks vara anlagda.

Flera bilar sattes i brand när Lysekil natten till söndagen drabbades av oroligheter. Ett tiotal ungdomar i huvor utrustade med bensindunkar och molotovcocktails sågs på Gymnasievägen där de senare tände eld på några av hemtjänstens bilar.

Minst tre bilar blev helt utbrända och flera andra skadades. När räddningstjänst och polis kom dit började stenar hagla och personalen fick dra sig tillbaka.

– Sannolikt handlar aktionen om en reaktion på händelserna i Husby, säger Jonni Andersson, inre polisbefäl i Uddevalla, till P 4 Väst.

– De har hängt på andras upptåg fast i mindre skala. Oroligheterna började vid midnatt och höll på fram till morgontimmarna.

Ingen har ännu gripits.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro