ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppmaningen: Skippa fjädrarna i påsk – så pyntar du utan

Tomas Lundin · 9 Mar 2016
Uppdaterad 9 Mar 2016
Påskfjädrarna kommer från kalkonfarmer på andra sidan jordklotet.

Påskfjädrarna kommer från kalkonfarmer på andra sidan jordklotet. Foto: TT/Montage


Fågeln som burit dina påskfjädrar kan ha fått näbb och klor avklippta i en fågelfabrik på andra sidan världen. Nu uppmanar Djurens Rätt till en fjäderfri påsk.

klar

Artikellänk är kopierad

”Man får köpa av papper eller tillverka egna i tyg”, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt, som har gjort en guide som visar hur du gör fjäderfritt ris.
”Man får köpa av papper eller tillverka egna i tyg”, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt, som har gjort en guide som visar hur du gör fjäderfritt ris.Foto: Djurens Rätt/Ida Ahlström

Vet du var fjädrarna i ditt påskris kommer ifrån? De är inte konstgjorda – inte heller kommer de från svenska hönsgårdar utan från kalkonfarmer i länder som Kina och USA, enligt Djurens rätt, som nu uppmanar till bojkott av påskfjädrar. – Det finns inga slakterier i Sverige som tar tillvara på fjädrarna på det sättet. De kommer från ett land och färgas och packas i ett annat så det är svårt att veta var de kommer ifrån, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt. 

LÄS MER: Köttbondens fru blev vegan – räddade alla djuren

På kalkonfarmarna lever fåglarna tätt inpå varann under bedrövliga förhållanden, enligt Djurens rätt.

– I USA klipps näbbar och tår bort utan bedövning så att de inte ska hacka på varandra. Det finns givetvis problem på svenska farmer också men det här är värre. 

I en ny kampanj uppmanar organisationen till en fjäderfri påsk, som inte behöver bli mindre festlig – eller mindre traditionellt för den delen. Bruket att pynta med fjädrar blev nämligen inte vanligt förrän på 1900-talet, innan dess användes bland annat björkris med färglada pappersremsor.

– Om man måste ha fjädrar så får man köpa av papper eller tillverka egna av tyg, säger Moa Richter Hagert.Här hittar du en guide för hur du gör fjäderfritt pynt

LÄS MER: Djurens rätt: Sätt stopp för djurplågeriet – förbjud pälsindustrin

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro