ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upprensning i Forsmarksledningen

Stockholm TT · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Lars Fagerberg kallades på torsdagen till ett extrainsatt styrelsemöte där han i praktiken sparkades. Efter mötet gick ett pressmeddelande ut där Fagerberg säger att han "kommit fram till att han inte längre har styrelsens fulla förtroende".

Samtidigt får Forsmark en ny styrelse med Hans von Uthman, Vattenfalls vice vd, som ordförande. Vattenfall lanserar dessutom ett omfattande åtgärdspaket.

Säkerhetsfunktionerna i Forsmarks ledningsgrupp ska förstärkas och ett särskilt säkerhetsutskott ska inrättas i Vattenfalls styrelse. Utskottet ska få direkt och tät rapportering från Forsmarks säkerhetschef.

Vidare ska en oberoende och internationellt erkänd extern expert tillkallas för att ge Vattenfalls styrelse råd. -Vi vill flytta Vattenfalls koncernledning närmare Forsmark för att undanröja varje tvivel och farhåga om eventuella brister, säger Vattenfalls vd Lars G Josefsson. Möter ministern Vattenfallschefen, som på torsdagen även hann med att redovisa koncernens bokslut för 2006, ska på fredag till näringsminister Maud Olofsson (c) för att redogöra för hur bolaget sköter säkerheten i sina kärnkraftverk.

Inför mötet säger han att den gångna helgens stopp i två av Forsmarks reaktorer och den förnyade kritiken från branschorganet Wano inte är acceptabla. -Det här som hänt de senaste dagarna är fakta som inte är acceptabla. Vd har själv tagit konsekvenserna av det här och jag anser att det är ett korrekt beslut han har fattat, säger han. Maud Olofsson vill inte kommentera beskeden förrän efter mötet med Vattenfall på fredagen.

Ulrica Messing (s), ordförande i riksdagens försvarsutskott med ansvar för kärnsäkerhet, tycker att Lars Fagerbergs beslut var logiskt och väntat. Hon tycker samtidigt det vore lämpligt om regeringen bjöd in atomenergiorganet IAEA för att granska samtliga kärnkraftverk i Sverige. Reducerad effekt Problemen i Forsmark har hittills kostat Vattenfall 1,5 miljarder kronor.

Anläggningen har tidvis gått på reducerad effekt sedan i somras och nu står två reaktorer stilla igen sedan en gummipackning visat sig vara otjänlig.

En av reaktorerna väntas starta till helgen. Kostnaden för en stillastående reaktor är 4- 5 miljoner kronor om dagen.

I sitt bokslut redovisar Vattenfall en imponerande vinst på 19,5 miljarder kronor för 2006. Men under årets sista kvartal rasade vinsten med över 50 procent till 5,1 miljarder kronor.

Josefsson anger flera skäl. Han pekar bland annat på att Barsebäck inte längre producerar någon el. Stora engångsposter i Tyskland tynger också.

Trots den svaga avslutningen på fjolåret räknar Josefsson med att Vattenfall ska lämna ett bra resultat under helåret 2007.

Vattenfall, helägt av svenska staten, äger 66 procent av Forsmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro