ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upprop på nätet om polisskotten

Jenny Sköld · 12 Jan 2013
Uppdaterad 12 Jan 2013

Foto: Camilla Norberg Granath


Förundersökningen mot de poliser som sköt mot rånarna i Södertälje lades ner på fredagen. Nu växer kritiken på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

En 26-årig man dödades av polis efter att ha rånat en guldsmedsbutik i Södertälje i förra veckan. Men förundersökningen mot polisen har lagts ned eftersom inget brott misstänks ha begåtts.

"En polisman har en principiell skyldighet att ingripa mot brott och det gäller även i situationer när han möts av våld eller hot om våld", skriver åklagaren i beslutet.

Men nu växer ilskan på nätet mot nedläggningen. Facebookgruppen "Vi som tycker att polisen som sköt rånaren ska få fängelse" har i skrivande stund fått över 2000 "likes". 

"Varför har det blivit acceptabelt att enskilda poliser ger sig in i situationer där dom inte kan kontrollera läget, och öppnar eld för att skydda sig själva? Istället för att avvakta och låta insatsstyrkan hantera situationen?" skriver en av medlemmarna. 

Samtidigt växer en motreaktion fram. Gruppen "Vi som tycker att polisen gjorde rätt i Södertäljerånet" har ett växande antal medlemmar. 

26-åringen riktade något som såg ut som ett automatvapen mot poliserna när han och kumpanerna var på väg in i flyktbilen efter rånet. Polisen valde då att skjuta. Skotten riktades längre upp på kroppen då bildörren ska ha skyddat nederdelen av rånarens kropp, enligt polisen. Ett skotten träffade huvudet och 26-åringen avled senare av sina skador. 

Vapnet som riktats mot polisen visade sig vara en attrapp. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro