ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upprörda känslor på nätet efter våldtäktsdom i Dubai

Åsa Larsson · 20 Jul 2013
Uppdaterad 21 Jul 2013

Fallet med Marte Deborah Dalelv, den 24-åriga norska som våldtagits och dömts till fängelse i Dubai, har fått stor spridning på sociala medier.

klar

Artikellänk är kopierad

24-åriga Marte Deborah Dalelv intervjuas av nyhetsbyrån AP om domen mot henne efter en våldtäkt i Dubai i våras. Hon säger att hon tvekade kring att vända sig till medierna på grund av det känsliga läget.
24-åriga Marte Deborah Dalelv intervjuas av nyhetsbyrån AP om domen mot henne efter en våldtäkt i Dubai i våras. Hon säger att hon tvekade kring att vända sig till medierna på grund av det känsliga läget.Foto: AP Photo/Kamran Jebreili

Företaget The One som kvinnan var anställd på gav henne sparken i samband med våldtäktsanklagelserna, för "oacceptabelt beteende". Den svenske grundaren Thomas Lundgren har fått många ilskna förfrågningar på bland annat Twitter, skriver norska NRK.

►Svenskgrundat företag gav våldtagen norska sparken

Kommentarerna har konsekvent tagits bort och även den Facebook-sida som man tidigare kunnat skriva inlägg till företaget har blivit borttagen sedan den svämmat över av upprörda inlägg.

"Ni skulle skämmas! Jag är chockerad, särskilt eftersom företaget är grundat av en svensk", skrev en kvinna.

Kvar finns nu bara en företagssida utan kommentarsfält på Facebook. 

Även internationella nyhetsbyråer har fått upp ögonen för fallet. I en tv-intervju med AP berättar den norska Marte Deborah Dalelv om hur hon blev bemött på hotellet där våldtäkten skedde.

– Jag gick till receptionen och bad dem ringa polisen. De frågade mig: är du helt säker på att du vill ringa polisen? Och jag sa, så klart vill jag ringa polisen. Det är en naturlig reaktion där jag kommer ifrån, säger hon i intervjun.

►Våldtagen norska dömd till fängelse i Dubai

Det var i mars som Dalelv var ute med kollegor under en kickoff-resa i Dubai. Hon har arbetat på företaget The One Total Home Experience i Qatar sedan 2011. Kvällen blev blöt och på morgonen vaknade 24-åringen av att hon våldtogs av en kollega.

Medicinska undersökningar visade att hon hade skador. Polisen satte ändå Dalelv i fängelse och hon anklagades för brott. Företaget meddelade trots kännedom om hennes situation inte föräldrarna i Norge och gav henne i samband med händelserna sparken för opassande beteende.

►Har hänt fler gånger i Dubai

I tisdags dömdes Dalelv till 16 månaders fängelse för att ha druckit alkohol, sex utanför äktenskapet och för att ha givit falska uppgifter i rätten. Hon befinner sig nu utan pass i Dubai. Domen har överklagats och företaget avböjer att kommentera fallet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro