ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppsalapappan dömd till två års fängelse

TT · 14 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

En 58-årig fyrabarnspappa i Uppsala döms till två års fängelse för att ha stängt in sina barn under drygt ett halvår och misshandlat samt hotat en av sina söner.Han ska också betala totalt nära 400 000 kronor i skadestånd till hustrun och tre av sina barn.

Uppsala tingsrätt anser att barnens berättelser är trovärdiga och anser det styrkt att pappan har hållit dem inlåsta större delen av tiden mellan september 2003 och mars 2004. Rätten konstaterar också att det vida överstiger den rätt och skyldighet som en vårdnadshavare har att bestämma över barns personliga förhållanden.Barnens låga ålder vid gärningen, att det är pappan som utsatt dem för brott och den långa tiden de berövades friheten har vägts in i skadeståndsdelen. Men också förlorad tid i skolan, då de tre barnen i dag är myndiga och själva måste bekosta sin utbildning för att ta igen vad de missade när de var instängda.

En av döttrarna, det fjärde och yngsta barnet, anser sig inte ha blivit utsatt för något brott och vittnade i rättegången som stöd för pappan. Hennes uppgifter lämnas dock utan avseende då rätten anser att hon saknar trovärdighet.Pappan var även åtalad för att vid fem tillfällen misshandlat sin hustru och hotat henne, men i fyra av fallen står ord mot ord. Rätten skriver i sin dom att hustrun gett ett trovärdigt intryck, men att det saknas stödbevisning och åtalet ogillas i de delarna.Däremot döms han för att ha misshandlat henne vid ett tillfälle då ena sonen varit vittne, och för att vid samma tillfälle misshandlat och hotat att döda sonen med kniv.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro