ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uppspänd ståltråd oroar cyklister i Karlstad – polisen ber om hjälp

Fredrik Samuelson · 10 Okt 2018
Uppdaterad 12 Okt 2018
Fredrik Öhrling är en av de cyklister i Karlstad som oroas av ståltrådar som spänts över cykelbanorna.

Fredrik Öhrling är en av de cyklister i Karlstad som oroas av ståltrådar som spänts över cykelbanorna. Foto: Privat/Karl Enn Henricsson


På knappt två veckor har fem ståltrådar hittats uppspända över gång- och cykelvägar i Karlstad. Polisen varnar för att det i värsta fall kan få dödlig utgång.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt började för knappt två veckor sedan. Ståltrådar hittades uppspända i brösthöjd över gång- och cykelbanor i Karlstad. Hittills har totalt fem fall rapporterats.

– Det är otäckt. Jag vågar nästan inte använda cykelbanor längre när jag är ute på cykeln, utan använder vägen i stället. Det är inte det man vill när det finns cykelbanor, men det har blivit så för man vet aldrig, säger Karlstadsbon Siv-Inger Rådström, 45, som sitter i styrelsen för Värmlands cykelförbund.

Hon får medhåll av Fredrik Öhrling, 43, som också sitter i den styrelsen och bor i centrala Karlstad.

– Jag hoppas att polisen får tag i dem som gör det här innan det händer någonting. Man kan ju skada vem som helst, hur mycket som helst. Det är livsfarligt, säger han.

Boende varnar i sociala medier

I sociala medier sprids oron. Cyklister varnar varandra och håller utkik.

– Vi pratar om det och försöker hålla koll. Det skrivs en hel del på Facebook, säger Fredrik Öhrling.

Polisen har uppmanat allmänheten att vara observant och utesluter inte att ståltråd kan ha satts upp på fler ställen än de som är kända.

Senast i tisdags kväll upptäckte en förbipasserande hur två män höll på att spänna upp en ståltråd mellan två lyktstolpar. När han konfronterade dem gick de till verbal attack innan de flydde till fots. Flera polispatruller larmades ut men männen, som beskrivs vara i 18- till 25-årsåldern, kom undan.

– Vi har uppgifter som gör att vi kanske kan smalna av spaningsområdet och därför håller vi det för oss själva än så länge, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Polisen efterlyser tips från allmänheten

På onsdagseftermiddagen var ingen gripen. Polisen ber nu allmänheten om hjälp.

– Vi behöver allmänhetens hjälp här. Det är uppenbart att man är ute efter att skada någon annan människa. När någon beter sig på det här sättet så lyckas man inte hålla det för sig själv i tid och evighet. Någon där ute vet någonting. Minsta antydan till sådana uppgifter behöver vi för att kunna utreda det vidare, säger Tommy Lindh.

Hittills har ingen person skadats av ståltrådarna. Samtliga fall rubriceras som försök till misshandel.

– Men om man ponerar att tråden är i halshöjd och träffar exakt på halsen så kan det ha en direkt dödlig utgång. Det kan också ha en dödlig utgång om den sitter så att den träffar i brösthöjd och cyklisten ramlar och slår ihjäl sig, säger Tommy Lindh.

– För mig är det här en ny företeelse i Karlstad. Jag har hållit på i 25 år men jag kan inte erinra mig om att vi haft det här förut.

pil
Detta har hänt i Karlstad

29 september, klockan 06.30: En parkeringsvakt upptäcker en mycket tunn ståltråd som sitter uppsatt vid parkeringsgaraget Duvslaget i centrala Karlstad. Enligt polisen är tråden mycket svår att upptäcka.

29 september, klockan 08.13: Ytterligare två ståltrådar som sitter uppspända upptäcks vid Sundstatjärn och intill en volleybollplan vid Sundstabadet på Drottning Kristinas väg. Enligt polisen handlar det om mycket tunna ståltrådar som är uppsatta över gång- och cykelväg. För att fästa tråden har man använt sig av parkbänkar och träd. Flera av trådarna är uppsatta i brösthöjd.

5 oktober, klockan 20.48: En ståltråd som spänts över en cykelväg på Tingvallabron upptäcks.

9 oktober, klockan 19.52: En förbipasserande ser två unga män som håller på att spänna upp en ståltråd mellan två lyktstolpar i korsningen av Fogdemyrsgatan och Folkebogatan. De flyr från platsen i riktning mot Fogdegatan. Polisen söker med hund i området.

pil
Tidigare fall de senaste åren

Linköping: Två cyklister skadas lindrigt i maj i år efter att ha kört in i två ståltrådar uppsatta över en cykelstig. Mellan september 2011 och september 2012 hittas fyra tvättlinor eller rep uppsatta över cykelbanor i Linköping och två personer skadas.

Kungsör: En kvinna upptäcker en ståltråd över en cykelväg i januari i år.

Hässleholm: En ståltråd hittas uppspänd över en gång- och cykelväg i oktober 2017.

Björklinge: En man på fyrhjuling kör in i en uppsatt lina i september 2017 och skadas lindrigt.

Laxå: En cyklist skadas i augusti 2017 i ansiktet efter att ha kört in i ett uppsatt rep.

Västerås: En kvinna skadas i maj 2017 lindrigt i halsen efter att ha cyklat in i en ståltråd. I december 2012 skadas en pojke lindrigt när han cyklar in i ett rep som är uppsatt över en cykelväg.

Malmö: En cyklist är nära att köra in i en nylontråd uppsatt över en cykelbana i oktober 2016.

Skövde: Två personer flyr efter att ha satt upp en ståltråd över en väg i januari 2016.

Bjuv: Ett rep upptäcks i januari 2016 uppspänt över en cykelväg.

Nyköping: En cyklist skadas i augusti 2015 när han kör in i ett uppsatt rep.

Höör: En cyklist skadas i juli 2015 efter att ha kört in i en uppsatt fiskelina.

Ljusdal: En man skadas i ansiktet när han cyklar in i en ståltråd i april 2015.

Ängelholm: En spänd nylonlina i februari 2015 upptäcks över en cykelväg. Två liknande fall äger rum 2009, då en man skadas.

Växjö: En mopedist skadas i oktober 2014 efter att ha kört in i en lina som några personer plötsligt höjt upp i luften.

Umeå: Fyra ynglingar tas på bar gärning i oktober 2013 när de sätter upp ett rep över en gång- och cykelväg.

Örnsköldsvik: Vid två tillfällen i juni 2011 upptäcks ståltråd eller rep över cykelvägar. En person skadas lindrigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro