ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upptäck Hendrix och Stones Marocko

Celia Pedroso · 14 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Den hårda vinden i Essaouira gör staden till ett paradis för vind- och kitesurfälskare. Skola med kurser: www.club-mistral.com/en/

Den hårda vinden i Essaouira gör staden till ett paradis för vind- och kitesurfälskare. Skola med kurser: www.club-mistral.com/en/


klar

Artikellänk är kopierad

Metro Portugals Célia Pedroso visar dig FN-världsarvet Essaouira i Marocko – bli inspirerad du med.

Varför ska jag åka till Essaouira nu?Essaouira svalkas året om av vindarna från Atlanten. ”Vindarnas stad” har ett milt klimat året runt med temperaturer mellan 17 och 25 grader. Det är en mycket lugn stad även om tempot ökar under sommaren när det kommer fler turister från Europa. Och prisnivån är fortfarande överkomlig i denna marockanska stad som är full av överraskningar.Första gången, vad får jag inte missa?Ta en promenad runt gågatorna i Medinan – staden innanför murarna som är ett av Unescos världsarv. Här finns förutom affärer och kaféer även spår av portugiserna som ockuperade staden på 1600-talet och kallade den Mogador. Vissa delar av staden är välbevarade, som fortet och dess terrass som gav inspiration till 70-talsrock­stjärnor som Jimi Hendrix och Rolling Stones. Denna vackra stad förtrollade även regissören Orson Welles som spelade in sin film ”Othello” här och Welles har en staty och ett torg döpt efter sig.Andra gången, vad ska jag göra nu?Åk till stranden. Vindsurfare och kitesurfare vallfärdar hit för de optimala väderförhållandena. Moulay Bouzerk­toun och Sidi Kaouki är surfarnas favoritstränder. Men även om detta är en tolerant stad och samlings­punkt för många reli­gioner bör du tänka på de lokala sederna och inte sola topless, till exempel. Det är också värt att testa de lokala ångbaden – hammam.

3 oumbärliga tips

Direkt från havetFärsk fisk och skaldjur. Trevliga alternativ till den traditionella marockanska grytan tajine finns på fransk­ägda Le Pátio, 28 rue Moulay Rachid. Le Coquillage ligger i fiske­hamnen och serverar fisk och skaldjur direkt från båtarna och med utsikt över havet. Prova att äta middag vid brasan eller på den fina gården på Riad al Madina (9 rue Attarine).

Bästa shoppingenMarknader. Medinan och det judiska kvarteret Mellah är ringlande gator med butiker. Förutom de vanliga butikerna finns även smycken och marknader (souk) med grönsaker, kryddor och fisk, och loppmarknaden La Joutia. Leta efter hantverk som lädervaror, lampor och cypressträ – och du kan pruta men utan pressen i Marrakech.

1800-talsboendePalats. Det är populärt att bo i restaurerade palats med innergårdar och fontäner där den marockanska atmosfären kan in­supas. Riad al Madina, som ligger på en av Medinans huvudgator, är ett 1800-talspalats som har resta­urerats till ett enkelt men be­kvämt hotell som bland sina gäster kan räkna Brad Pitt och Angelina Jolie.

klar

Artikellänk är kopierad

Celia Pedroso
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro