ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upptäckt: krokodil stor som en buss

Malin Hansson · 15 Jan 2016
Uppdaterad 15 Jan 2016
Den utdöda krokodilen var släkt med den här saltvattenkrokodilen. Arkivbild.

Den utdöda krokodilen var släkt med den här saltvattenkrokodilen. Arkivbild. Foto: AP


Den största havslevande reptil som någonsin levt har hittats i Tunisien. Den var längre än en vithaj och med en skalle var lika stor som en hel människa.

klar

Artikellänk är kopierad

En helt ny krokodilart har upptäkts i Tunisien. Den ska ha levt för ungefär 130 miljoner år sedan, i början av kritaperioden när dinosaurier härskade över land och krokodilerna i haven, rapporterar BBC.

Krokodilen var mer än tio meter lång, vägde tre ton och kraniet var 1,6 meter i diameter. Jättekrokodilen, som är histoirens största kända havslevande reptil, har döpts till Machimosaurus rex, vilket betyder ”kämpande ödlekung”.

Dess tänder var utformade för krossning hårt material och enligt en av personerna som upptäckte kvarlevrona, Fredrico Fanti, ska den ha ätit allt i sitt sikte.

– Vad som än hamnar för nära dess gap blir till en måltid, med tanke på ett sådan kraftfull käft var han inte så kräsen, säger han till BBC.

Det nya fyndet kan öka får förståelse av övergången mellan jura och kritaperioderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro