ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Upptäckt: Mänskliga ägg har odlats fram i laboratorium

Malin Jansson · 10 Feb 2018
Uppdaterad 10 Feb 2018
Kanske kan man i framtiden börja ta tillvara på de omogna ägg som kvinnor föds med i sina äggstockar.

Kanske kan man i framtiden börja ta tillvara på de omogna ägg som kvinnor föds med i sina äggstockar. Foto: Shutterstock


En grupp forskare har för första gången lyckats odla fram fullt utvecklade mänskliga ägg i laboratorium. Utifrån äggstocksvävnad har omogna ägg blivit mogna och redo för befruktning.

klar

Artikellänk är kopierad

En grupp forskare från USA och Storbritannien har för första gången lyckats odla fram fullt utvecklade mänskliga ägg i laboratorium. Upptäckten presenterades i en artikel i tidsskriften Molecular Human Reprodukction på fredagen, uppger CNN.

Enligt studien ska äggen ha utvecklats från ett tidigt stadium i äggstocksvävnaden till ett moget stadium då de väntas vara redo för befruktning.

– Detta är ett tekniskt genombrott för oss som är intresserade av att förstå hur äggstockarna fungerar och hur det påverkar kvinnans fertilitet, berättar David Albertini, medförfattare till studien, enligt CNN.

Förhoppningen är att prestationen på sikt ska leda fram till nya fertilitetsbehandlingar – dels för vuxna kvinnor som inte kan bli gravida men också för unga flickor som drabbas av cancer.

De som behandlas med cellgift eller strålning riskerar nämligen att bli sterila – och till skillnad från vuxna kvinnor har flickor inte möjlighet att frysa ner sina ägg eller befruktade embryon. Däremot, visar det sig nu, skulle det kanske finnas en möjlighet att ta till vara på de omogna ägg som kvinnor föds med i sina äggstockar.

Genom forskningen har det dock visat sig att äggen besitter en hel del avvikelser, uppger David Albertini. Hittills har bara runt 10 procent av äggen klarat sig – och det är heller ingen som blivit befruktad.

– Mer forskning måste göras innan tekniken kan användas för att hjälpa kvinnor med vissa fertilitetsproblem.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro