ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA är som en enda stor trackstick

metro · 24 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Jag beställde en trackstick. En liten gps-sticka som registrerar vart man går. Denna promenad kan man sedan ladda upp på Google maps. En underbar teknisk pryl som jag tyckte skulle vara rolig att ha. Track my moving arse. På vägen mellan England och Sverige försvann stickan. Både jag och Mike på företaget har sökt stickan, men utan resultat. Ett slags ironi. Shame the stick couldn’t track itself. Nu är jag i San Francisco. USA är som en enda stor trackstick. Innan man kliver på planet måste man fylla i ett formulär på webben och så får man grönt ljus om man har tillåtelse att komma. Men det garanterar inte att man får komma in när man väl har klivit av planet. För att komma in i USA ska man fotoregistreras och lämna fingeravtryck. Eftersom dollarn rusade i väg redan första veckan här tog jag ut alla mina pengar i resecheckar för att låsa pengarna.

När jag sedan ska växla in resecheckarna ska jag inte bara visa mitt pass utan även mitt credit card. På samtliga checkar ska jag lämna tumavtryck. Jag vet inte om jag har blivit paranoid men varje gång jag går ut för att dricka en kaffe tänker jag på att jag lämnar mitt tumavtryck. Kamerorna som finns uppsatta lite här och var registrerar mitt ansikte. Alla wifi-nätverk som jag har suttit uppkopplad på visar vilka sidor jag har surfat in på, vad jag har på min dator i form av tankar och idéer och de registrerar vilka kakor jag äter utifrån smulorna som ramlar ner på tangentbordet. I en hub någonstans samlas all data om mig och skapar en hel bild. Vem jag är och vad jag gör. Till och med vad jag ska bli och hur jag ska lyckas att bli det. Den där informationen kommer att kunna bli min karta till min framtida karriär. Som en av alla de spåkvinnor som huserar här i SF. Snart kommer det att blinga till i min dator och ett meddelande visas. ”Welcome to US, Annie. We know you now and want to present two choices for you. What you choose depends on your image of yourself and what kind of person you wanna be.”

Bara två val. Både lite snopet men också skönt. Vilket av dem leder till största framgång? Kan jag lägga upp dessa två kartor på Google maps så jag får en överblick? När jag väl inser att jag inte har någon nytta av en trackstick dimper den ner i min brevlåda. På orderlappen står det: ”Hey, have you missed me? I had to track your brain before I could track your steps.”

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro