ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA drog sig ur Parisavtalet – så här visar människor sitt missnöje

Filip Häggberg · 2 Jun 2017
Uppdaterad 2 Jun 2017
Det var under torsdagen som Trump offentliggjorde att USA drar sig ur Parisavtalet.

Det var under torsdagen som Trump offentliggjorde att USA drar sig ur Parisavtalet. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/TT


På torsdagen kom beskedet från Donald Trump: USA hoppar av Parisavtalet. Reaktionerna har varit många – här är en sammanställning med ett urval av röster som höjts på hemmaplan, i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

”Miljön kommer att lida som resultat”

Allierade och rivaler säger samma sak, miljön kommer att lida som resultat. Så skriver New York Times på sin startsida, morgonen efter att beslutet offentliggjorts.

Enligt tidningen har flera republikaner försökt övertala Trump att det inte är en bra idé att dra sig ur avtalet, utan att lyckas.

Bland annat har representanthusets ledamot Carlos Curbelo och senatorn Susan Collins öppet tagit avstånd från att dra sig ur Parisavtalet.

– Klimatförändringar kräver en global satsning, jag är besviken, säger Collins till Los Angeles Times.

Sedan tidigare har också Trumps rådgivare, Tesla-grundaren Elon Musk, hotat att lämna presidenten om det här beslutet skulle tas.

Barack Obama, Trumps företrädare, är också skeptisk.

– Länderna som är kvar i Parisavtalet är de som kommer skörda fördelar, i skapade jobb och industrier, säger han, enligt New York Times.

Bernie Sanders

Den demokratiska socialisten Bernie Sanders, som kandiderade till att bli Demokraternas presidentkandidat men fick se sig besegrad av Hillary Clinton, uttryckte på Twitter sitt djupaste missnöje över beslutet.

Trumps argument ”makes no sense”

”Det verkar som att Trump inte argumenterar mot Parisavtalet i sig, utan det åtagande som Obama-administrationen tog när USA ingick avtalet”. Så skriver Chris Mooney, miljöskribent på Washington Post.

Åtagandet var att USA år 2025 skulle sänkt sina utsläppsnivåer med 26 till 28 procent, jämfört med hur det såg ut 2005. Underligt, enligt Mooney, eftersom överenskommelsen inte kräver en viss nivå av utsläppsminskningar för ett visst land.

Snarare är det länderna själva som bestämmer hur stora utsläppsminskningarna ska vara, skriver Mooney.

Spelar rysk roulette 

Den amerikansk-kanadensiska historikern Tim Naftali verkar också tillhöra den skeptiska skaran i sammanhanget.

Se det från den ljusa sidan

Med en viss ironi, får man ana, uttrycker den demokratiska författaren Juliette Kayyem en viss lättnad över Trumps beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro