ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA har attackerat Syrien – det här vet vi

Natalie Demirian · 7 Apr 2017
Uppdaterad 7 Apr 2017
USA har attackerat Syrien på order av Trump.

USA har attackerat Syrien på order av Trump. Foto: TT/Montage


USA har gått till attack mot Syrien som ett svar på kemvapenattacken i tisdags. På president Donald Trumps order avfyrade USA 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot landet. Det här vet vi.

klar

Artikellänk är kopierad

• Attacken skedde under natten till fredag, svensk tid.

• Trump säger i ett tal efter uppskjutningarna att det var syriska regeringsstyrkor som låg bakom kemvapenattacken i tisdags där 86 människor dödades. Många av dem var barn.

• Han säger också att flera års försök att ändra Syriens president Bashar al-Assads uppträdande har misslyckats.

• USA avfyrade robotarna från ett krigsfartyg i Medelhavet. Målet var Shayrat-flygfältet nära staden Homs, en flygbas som kontrolleras av syriska regimen.

• Oppositionsgruppen SOHR, Syriska människorättsobservatoriet, återger uppgifter om att robotanfallet mot Shayratbasen krävt minst fyra liv, skriver Reuters. SOHR verkar med London som bas, men har kontakt med många uppgiftslämnare i Syrien.

• Ryssland fördömer attacken och president Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov säger i ett uttalande att Putin ser attacken som en aggression mot en suverän stat och ett brott mot internationell lag. Peskov säger också att skälen som angivits för att attackera är påhittade, att den syriska regimen inte har några kemiska vapen och att det verkliga skälet till bombningen är att flytta uppmärksamheten från de många civila dödade i Irak.

• Syriens opposition hyllar robotattacken och vill se fler amerikanska åtgärder mot presidentens militära kapacitet.

• Även Storbritannien ger sitt fulla stöd till USA. En talesperson för den brittiska regeringen säger att den amerikanska attacken var ett ”proportionerligt svar på den syriska regimens barbariska kemvapenattacken”. Storbritannien blev dock inte tillfrågat av USA om att delta i robotanfallet, meddelar den brittiske försvarsministern Michael Fallon enligt Reuters.

• Australiens premiärminister Malcolm Turnbull ställer sig också bakom USA, skriver TT.

• USA informerade Frankrike före attacken, enligt landets utrikesminister Jean-Marc Avrault. Han säger att attacken är ”en varning till en kriminell regim”.

Källor: TT, Reuters, AFP, AP 

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro