ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

USA har begärt att Assange utlämnas – det här vet vi

David Peterson · 11 Apr 2019
Uppdaterad 11 Apr 2019
Julian Assange har gripits i London.

Julian Assange har gripits i London. Foto: TT


Wikileaksgrundaren Julian Assange har gripits i London och förts från Ecuadors ambassad, uppger Londonpolisen för Reuters. Det här vet vi.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Greps vid ambassaden

Polisen grep Julian Assange vid Ecuadors ambassad på torsdags förmiddagen, bekräftar brittisk polis.

– Han har placerats i förvar på en central polisstation, skriver brittisk polis i ett uttalande.

I Storbritannien kan Assange ställas inför rätta eftersom han inte dök upp i rätten den 29 juni 2012. Enligt polisen ska det ske så snart som möjligt.

Den brittiska polisen kunde gripa Assange efter att Ecuadors ambassad, där han befunnit sig sedan 2012, beslutat sig för att dra tillbaka Assangs asyl.

2. USA har begärt att Assange utlämnas

Jen Robinson, en av Assanges jurister, skriver på Twitter att hon fått det bekräftat att Assanges gripits efter att USA begärt honom utlämnande.

Uppgiften bekräftas även av brittisk polis.

3. Ecuadors president: Därför slängs Assange ut

Julian Assange har brutit mot internationella konventioner och mot protokollet för det dagliga livet på ambassaden, skriver Ecuadors president på Twitter.

4. Kan fortfarande åtalas i Sverige

I augusti 2010 besökte Julian Assange Sverige. Under besöket anklagades han för våldtäkt samt sexuellt ofredande. Assange befann sig då i Storbritannien men en brittisk domstol beslutade att Assange skulle utlämnas till Sverige. Assanges advokater överklagade beslutet men förlorade. Assange tog sig då till Ecuadors ambassad där han befunnit sig sedan 2012.

Trots att förundersökningen om våldtäkt mot Julian Assange lades ned för två år sedan kan han fortfarande åtalas i Sverige. Men utredningen kan återupptas innan det misstänkta brottet preskriberas i augusti 2020.

Chefsåklagaren Ingrid Isgren har ännu inte beslutat om förundersökningen ska återupptas.

– Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen, säger hon i en skriftlig kommentar.

Assange har hela tiden nekat till misstankarna.

5. ”En chock för min klient”

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för den kvinna som anmälde Julian Assange för våldtäkt 2010. I ett mejl till Metro skriver hon att och hennes klient precis tagit emot besked om att Assange gripits.

– Att det vi har väntat och hoppats på i snart 7 års tid nu händer kommer så klart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt.Så länge brottet inte har preskriberats har min klient hopp om att få upprättelse, skriver Masi Fritz.

6. Tror sig riskera dödstraff

När Assange fick asyl vid Ecuadors ambassad uppgav landets dåvarande utrikesminister Ricardo Patino att Assange riskerar dödstraff om han skulle utlämnas till USA. Detta eftersom hans organisation läckt hemliga dokument om USA och dess relationer till andra länder, enligt Patino.

7. Advokaten: Jag är besviken

Per E Samuelson, Julian Assanges advokat, bekräftar att hans klient har gripits.

– Jag är besviken på Ecuador, på Storbritannien och på USA. Han har sökt skydd i närmare sju år och det han hela tiden varit orolig för är att han på grund av sitt arbete som journalist skall bli utlämnad och åtalad i USA, säger Samuelson.

Enligt Samuelson riskerar Assange att få ett lika långt fängelsestraff som Chelsea Manning om han utlämnas till USA.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro