ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA överväger visumtvång för Sverige

Linnéa Borgert · 20 Apr 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017
Nu överväger USA om svenska medborgare ska behöva ansöka om visum för att besöka landet.

Nu överväger USA om svenska medborgare ska behöva ansöka om visum för att besöka landet. Foto: TT


I dag behöver många svenskar inget visum för att besöka USA. Det kan det bli ändring på – USA överväger nämligen att införa visumtvång för Sverige och 37 andra länder, rapporterar CNN.

klar

Artikellänk är kopierad

Programmet Visa Waiver innebär att det finns undantagsregler för Sverige och närmare 40 andra länder när det gäller vistelse USA. Reglerna innebär att besökare får stanna 90 dagar i landet utan visum.

Undantagsregeln ändrades tidigare i år till att inte omfatta alla medborgare i de berörda länderna. Som det ser ut nu måste de som också har dubbelt medborgarskap i Irak, Iran, Syrien eller Sudan införskaffa ett visum för att besöka USA. Nu kan reglerna bli ännu hårdare, rapporter CNN, vilket Dagens Nyheter har skrivit om. USA överväger att införa ett visumtvång för länderna som omfattas av programmet, inklusive Sverige.

Enligt CNN har tusentals medborgare i de berörda länderna varit i Irak eller Syrien de senaste åren och många av dem ska ha stridit för IS. USA:s inrikes säkerhetsminister John Kelly menar att det finns en risk att terrorsekten utnyttjar undantagsregeln för att attackera USA.

– Vi är som Superbowl för terroristerna. Det är hit de vill åka, säger han till CNN.

Han säger att de ska se över programmet.

– Vi ska inte ta bort det helt eller göra något överdrivet, men vi måste undersöka programmet noga, säger John Kelly.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro