ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA på väg bli nytt Grekland

Josefin Svenberg · 7 Jul 2011
Uppdaterad 7 Jul 2011
President Barack Obama har bjudit in både demokrater och republikaner till Vita huset i dag för att diskutera lösningar på budgetkrisen.

President Barack Obama har bjudit in både demokrater och republikaner till Vita huset i dag för att diskutera lösningar på budgetkrisen. Foto: Scanpix


Om tre och en halv vecka riskerar Barack Obama att inte kunna betala USA:s räkningar längre Lånetaket måste höjas innan pengarna tar slut Ekonomiprofessor: USA har i princip samma problem som Grekland” ”Kommer ta minst tio år innan de är i balans”

klar

Artikellänk är kopierad

Den 2 augusti slår USA i sitt lånetak på 14,3 biljoner dollar. Det är den nuvarande övre gränsen för hur mycket pengar landet får låna.

För att president Barack Obama inte ska riskera att räkningarna i augusti blir obetalda, måste kongressen komma överens och godkänna ett nytt budgetavtal innan dess. Kongressen har redan höjt lånetaket 102 gånger sedan det inrättades 1917, varav tio det senaste decenniet. Svenska experter som Metro har talat med är övertygade om att det nu kommer att bli en 103:e höjning. – USA har mycket svårare problem än att höja lånetaket. Det allvarligaste är att landet har så pass stora budgetunderskott och en statsskuld som ökar fort, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi. USA har i princip samma problem som Grekland, med politiska motsättningar som gör det svårt att komma överens om hur underskottet ska minska. Skillnaden är att Greklands skuld är större som andel av BNP och att det har förekommit systematiskt fusk i redovisningen där. Harry Flam, även han professor i internationell ekonomi, menar att det krävs både besparingar och skattehöjningar för att få USA på fötter igen. – Det kommer att ta minst tio år innan de är i balans. Och det kommer att påverka oss hela vägen. USA:s problem försvagar ju dollarn, säger Harry Flam. En svagare dollar är positivt för de svenskar som vill importera från USA eller turista i landet. Men konsekvenserna kan även vara förödande. – Jag känner viss oro för att marknaden vid något tillfälle ska reagera, så att räntorna stiger, säger professor Lars Calmfors. Då blir det förmodligen en kraftig inbromsning av världskonjunkturen – i bästa fall. I värsta fall blir det kaotiskt och panik.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro