ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA-press frossar i svenska myspappor

Tomas Lundin · 11 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
New York Times ägnar en stor artikel åt svenska "Velvet dads".

New York Times ägnar en stor artikel åt svenska "Velvet dads". Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Vikingar och "Velvet dads" som jagar älg och byter blöjor. Det svenska samhället fascinerar amerikaner. I dag läser miljoner New York-bor om de svenska männen.

Förra året rapporterade humorprogrammet The Daily Shows utsände Wyatt Cenac från ett snöklätt Stockholm om en "socialistisk mardröm". Efter att ha talat med Leif Pagrotsky och Abba-Björn konstaterade han att samhället gjorde männen till skäggiga tomtar och kvinnorna till blonda skönheter.Nu är de svenska männen åter i fokus. Den här gången är det männens möjligheter att vara hemma från jobbet med barnen som lockat hit ansedda dagstidningen New York Times.

I en lång artikel skriver tidningens utsände Katrin Bennhold målande om pappor som jagar älg med barnet på ryggen och om finansministrar med hästsvans och örhänge.På den långa lista av personer som uttalar sig märks partiledaren Mona Sahlin, Bengt Westerberg, vice statsminister när den första pappamånaden klubbades, och entreprenören Carlos Rojas.Reportern dröjer kvar vid debatten om pappamånader, som hon kallar "det kanske mest slående exemplet på socialt ingenjörsskap" och talar om en ny manlighet som växer fram till följd av det. Artikeln tar också upp den för oss klassiska upplysningskampanjen från 1974, där tyngdlyftaren Hoa Hoa Dahlgren håller sitt barn i armarna. Våra velourpappor blir då "velvet dads" i Times artikel.Det är inte utan fascination som reportern skriver om pappor som klipper naglarna på sina bebisar, men även baksidorna med den svenska modellen tas upp.Bland annat vittnar svenska kvinnor om män som av rädsla för att uppfattas som grisar inte längre vågar ta initiativet till en krogflirt.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro