ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA skickar Clinton till Israel

TT · 20 Nov 2012
Uppdaterad 20 Nov 2012

Måndagen var den blodigaste dagen hittills i Gaza med totalt 32 dödsoffer. I natt fortsatte Israels flygräder. USA skickar utrikesmnistern Hillary Clinton till Israel.

klar

Artikellänk är kopierad

USA:s utrikesminister Hillary Clinton ska besöka Israel och där, på onsdag, träffa premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Utrikesminister Hillary Clinton kommer att anlända i kväll och träffa Netanyahu i morgon, säger en anonym israelisk källa till Reuters.

På tisdagsförmiddagen rapporterade israelisk radio  att skott har avfyrats vid USA:s ambassad i Tel Aviv.  En vakt ska ha skadats och skytten ska ha gripits av polis. Skotten vid ambassaden ska enligt nya uppgifter ha avlossats av en av vakterna, rapporterar Reuters. Angriparen var enligt polis beväpnad med kniv och en yxa och ska ha knivskurit en av vakterna. Flera personer ska ha skadats i nattens flygräder mot Gazaremsan men ingen ska ha dödats, enligt AFP. Det är i så fall den första natten utan dödsoffer sedan konflikten nästan en vecka sedan blossade upp. Måndagen var den blodigaste dagen hittills i Gaza, totalt ska 32 människor ha dödats.  

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu samlade sent på måndagskvällen sina tyngsta ministrar till möte om operationen i Gaza, enligt en regeringskälla.  Då ställdes en vapenvila mot en markinvasion.

Ledarna analyserade fördelar och risker med att skicka in stridsvagnar och infanteri i det tättbefolkade området två månader före ett israeliskt val. De antydde att de skulle föredra den diplomatiska vägen.

Enligt israelisk radio vill regeringen se ett vapenstillestånd på 24 till 48 timmar då förhandlingar om detaljerna i en slutlig överenskommelse om vapenvila kan föras.

Israel beslutade, för tillfället, inte genomföra en insats på marken i Gaza, uppger en högt uppsatt israelisk myndighetskälla för nyhetsbyrån AFP.

Beslutet att inte genomföra en markinvasion för att "ge diplomatin en chans" fattades, enligt källan som bad att få vara anonym, under den gångna nattens utdragna samtal.

– De talade både om tillståndet för diplomati och den militära insatsen, säger han.

Minst 32 människor i Gaza dödades av israeliskt stridsflyg under dagen. Samtidigt sköts raketer på nytt mot den israeliska sidan.

Sent på måndagskvällen sade USA:s FN-ambassadör Susan Rice att USA inte kommer att tillåta ett uttalande om Gazakonflikten i FN:s säkerhetsråd.

Men efter nya samtal i rådet meddelade Ryssland att om inte en överenskommelse om vapenvila har nåtts på tisdag morgon kommer landet att pressa på om en resolution — som USA kan lägga sitt veto mot.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro