ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA stärker sin närvaro i Bagdad

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Också de inhemska säkerhetsstyrkorna i Bagdad kommer att stärkas. Enligt Bush ska amerikanska trupper flyttas till huvudstaden från andra delar av landet. -Enligt våra militära befälhavare kommer denna omgruppering att bättre spegla rådande förhållanden på marken i Irak, sade presidenten till pressen efter samtalet med al-Maliki. Den irakiske regeringschefen förklarade att en utökning av Iraks säkerhetsstyrkor och militär vad gäller både personal och utrustning "är grundläggande för att göra landet stabilt". Milisvåldet värst Dagens Bagdad kännetecknas av kaos, terror och undermålig samhällsservice, och hur blodvitet ska kunna stoppas var därför ett givet samtalsämne vid tisdagens möte i Washington.

Nästan alla i Bagdad har en släkting, vän eller granne som fallit offer för våldet. USA:s regering har insett att olika milisgruppers våldsutövning utgör ett större dödshot än sunniarabernas treåriga uppror.

Hittills har den säkerhetsplan som al-Maliki lanserade för sex veckor sedan inte haft någon större effekt, vare sig i Bagdad eller övriga Irak. Bårhusen är överfulla, och ett hundratal civila faller offer för våldet varje dag.

Planen innebar att 7 200 amerikanska och 50 000 irakiska soldater placerades i Bagdad. Enligt Vita husets talesman Tony Snow har den inte haft avsedd verkan. Amerikanska militärstrateger har därför yrkat på att ännu fler amerikanska soldater skulle stationeras i staden. Oense om Libanon Om situationen i krigets Libanon gick de båda ledarnas åsikter isär, rapporterade AFP.

Shiamuslimen al-Maliki har tidigare stämplat Israels angrepp på mål i Libanon som "kriminella", och på tisdagen efterlyste han ett "omedelbart eldupphör" och internationellt stöd till både Libanons befolkning och premiärminister Fuad Sinioras bräckliga regering.

President Bush vidhöll att hans regering förstår att arabiska ledare plågas av den humanitära krisen i Libanon, men han sade sig inte se någon motsättning i att USA nu både sänder humanitärt bistånd till Libanon och påskyndar sina vapenleveranser till Israel.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro