ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA vill använda ogooglebar”

Aron Andersson · 27 Mar 2013
Uppdaterad 28 Mar 2013
USA vill använda "ogooglebar”

USA vill använda "ogooglebar”


Nu vill engelskan låna svenska ordet "ogooglebar. Googles språkattack uppmärksammas på flera håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska språkrådet bestämde sig för att stryka ordet ”ogooglebar” från sin nyordslista efter påtryckningar från den amerikanska sökjätten. Men Svenska Akademin menar att ordet fortfarande kan hamna i nästa upplaga av SAOL.

Nu uppmanar dessutom den amerikanska tidsskriften The Atlantic, via skribenten Megan Garber, till att ta in ordet även i den engelska vokabulären. Hon kallar ”ogooglebar” för ett av de bästa ord som någonsin funnits på planeten

Vidare skriver hon att det inte är särskilt förvånande att ordet kommer just från Sverige. Därefter räknar hon upp ett antal svenska ord som hon anser bör plockas upp i engelskan. Däribland ”bloggbävning”, hur ett ämne kan explodera i bloggosfären, och ”padda”, smeknamnet för surfplattor.

The Atlantic är inte den enda utländska tidsskrift som tagit upp bråket mellan Google och det svenska språkrådet. BBC, Guardian, Gawker, Forbes, Cnet och Wall Street Journal är bara några exempel på stora internationella nyhetssajter som skrivit om ordet.

Påtryckningar tog sin fart i och med att Google inte var helt nöjda med Språkrådets definition av ordet. Sökjätten ville att ”ogooglebar” skulle referera till sökningar på just Google och inte på andra sökmotorer, vilket Språkrådets definition innefattade.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro