ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

USA:s användning av toalettpapper – förödande hot mot skog och klimat

Annica Ögren · 2 Mar 2019
Uppdaterad 2 Mar 2019
Enligt rapporten handlar det om stora varumärken som inte vill byta till mer hållbara material.

Enligt rapporten handlar det om stora varumärken som inte vill byta till mer hållbara material. Foto: TT/Martin Gerten/ Fredrik Sandberg/


Toalettpapper används i mängder varje dag och innebär att skogar och plantager i världen spolas ner i våra toaletter. Nu har pappret blivit ett växande miljöhot, främst på den amerikanska marknaden. Det rapporter DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en färsk rapport har miljöorganisationerna Natural Resources Defence Council (NRDC) och Stand.earth granskat toalettpapprets miljöpåverkan och konstaterar nu att ohållbara material i toalettpappret kan ha förödande inverkan på skogar och klimat.

Organisationerna varnar nu för att den kanadensiska barrskogen är särskilt utsatt eftersom träden där utgör huvudråvaran.

Vägrar byta till hållbara material

Det hela ska handla om att stora varumärken i USA vägrar att byta till hållbara material och i stället väljer att tillverka papper som är extra mjuka och fluffiga jämfört med övriga länder i världen, skriver DN.

Exempelvis så görs toalettpapper med returfiber av återvunnet tidnings- och kontorspapper. Men om man i stället använder nyfiber, från främst gran, får materialet bara ett liv och kan inte bli papper igen.

USA – som är storkonsument av toapapper trots att landet bara utgör fyra procent av världens befolkning – står för över 20 procent av den globala mjukpappersförbrukningen, vilket är mest i världen.

Ett genomsnittligt hushåll på fyra personer i USA använder över 45 kilo toalettpapper per år.

Hur toalettpappersförbrukningen ser ut i Sverige framgår inte, men enligt en uträkning av SkogSverige handlar det om 4,5 kilo toalettpapper per person och år, enligt DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro