ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Usama, 24, om nya livet i Sverige: "Alla är jättetrevliga"

Joel Linde · 7 Sep 2015
Uppdaterad 9 Sep 2015
Hashmatullah Jamshidi från Afghanistan, Usama Boti från Irak, och Tages Gebrekristos från Eritrea avslutar slyröjningen på golfbanan i Sandviken.

Hashmatullah Jamshidi från Afghanistan, Usama Boti från Irak, och Tages Gebrekristos från Eritrea avslutar slyröjningen på golfbanan i Sandviken. Foto: Henry Lundholm


Usama Boti lämnade Irak med sin familj för två år sedan, och tack vare hårt arbete och kommunens integrationsprogram har han funnit en plats han gärna kallar sitt hem. – När man kan språket är det lätt att skapa kontakter, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Usama Boti, 24, jobbar med att röja sly och högt gräs på golfklubben i Sandviken.
Usama Boti, 24, jobbar med att röja sly och högt gräs på golfklubben i Sandviken.Foto: Henry Lundholm
Usama Boti berättar glatt om sin förlovningsfest som kommer äga rum om ett par veckor. Flickvännen bor för tillfället i Malmö men kommer flytta in hos honom i Sandviken tids nog.
Usama Boti berättar glatt om sin förlovningsfest som kommer äga rum om ett par veckor. Flickvännen bor för tillfället i Malmö men kommer flytta in hos honom i Sandviken tids nog.Foto: Henry Lundholm
Usama Boti och kollegan Ohans Basmajian från Syrien berättar om hur mycket de älskar det svenska julbordet. Och att åka till Ikea och dricka kaffe, det är en favorit efter arbetsdagens slut.
Usama Boti och kollegan Ohans Basmajian från Syrien berättar om hur mycket de älskar det svenska julbordet. Och att åka till Ikea och dricka kaffe, det är en favorit efter arbetsdagens slut.Foto: Henry Lundholm
Usamas familj bor också i Sandviken. Här är systern Ansam, 19, mamma Sahra och pappa Nadeem. Lillebror Thaer, 11, är ute och spelar fotboll, som alltid.
Usamas familj bor också i Sandviken. Här är systern Ansam, 19, mamma Sahra och pappa Nadeem. Lillebror Thaer, 11, är ute och spelar fotboll, som alltid.Foto: Henry Lundholm
Usama gjorde jobbet så bra att han tog över efter sin handledare Anders Forslund, som hjälpte honom när han först började på golfbanan.
Usama gjorde jobbet så bra att han tog över efter sin handledare Anders Forslund, som hjälpte honom när han först började på golfbanan.Foto: Henry Lundholm

Usama Boti är 24 år, men hans erfarenheter ger sken av ett betydligt längre liv än så. För drygt två år sedan såg hans familj ingen annan utväg än att lämna livet i Bagdad, Irak, och söka en säkrare tillvaro i Sverige.

De hamnade i den lilla bruksorten Sandviken, en kommun med 37 000 invånare, och för Usama har livet gått rasande fort. Med hjälp av kommunens integrationsenhet fick han arbete på en golfklubb, och det blev starten på hans nya liv.

►LÄS MER: Välkomna till Sverige!

Usama kommer klivande i stora gula gummistövlar och ordentliga arbetshandskar. På tröjan står det Sandvikens kommun. När han tillträdde tjänsten på golfklubben blev han handledd av Anders Forslund på kommunen, men nu är det Usama som handleder andra nyanlända.

– Han gjorde det där så bra så han har tagit över efter mig kan man säga, förklarar Anders.

Usama skrattar ödmjukt.

– Det känns jättebra att jobba. Man måste kämpa, jag vill inte sitta hemma och få ersättning.

LÄS MER: Metro besöker asylboende: "Jag korsade Medelhavet – för vad?"

Den tuffaste barriären är språket, men Usama och hans kollegor är alla fast beslutna att ta sig över den. De kommer från olika länder och pratar olika språk, så på jobbet kommunicerar de oftast på svenska. När golfarna kommer förbi brukar de passa på att prata med dem, de börjar bli bekanta nu.

– Alla är jättetrevliga. Ibland rättar de mig men för det mesta förstår vi varandra, säger Usama.

►LÄS MER: Det vill partierna göra för flyktingarna

I Irak jobbade Usama som guldsmed, men det skulle inte fungera här, säger han. I stället är det grafisk design som lockar. Men han har redan fått förlängt kontrakt på golfklubben, så det återstår att se vad som händer.

Nästa stora förändring i livet sker redan om ett par veckor. Då ska han förlova sig med Riam som bor i Malmö, men som kommer flytta upp tids nog. De träffades genom släktingar från Irak.

– Vi kommer ha en stor förlovningsfest med över 100 personer, och till bröllopet nästa år blir det över 200 personer. Då kommer släkt och vänner från Tyskland och Australien också, säger Usama.

LÄS MER: Juma flydde ensam från Afghanistan – fotbollslaget blev hans familj

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro