ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA:s akuta skuldkris över - kongressen röstade ja till plan

TT · 17 Okt 2013
Uppdaterad 17 Okt 2013

USA:s kongress lyckades i elfte timmen hindra att landet slår i skuldtaket, vilket skulle sänt chockvågor över världsekonomin. Men lösningen är temporär.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Den tillfälliga lösningen gör att problemen bara skjuts framåt i tiden, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

– Tyvärr är skadan redan skedd. Vi fortsätter att vandra längs stupkanten ett tag till, säger han till SVT:s Gomorron Sverige.

►Video: Stenograf flippar ur i USA:s kongress

Oviljan att komma överens, som resulterade i nattens tillfälliga lösning, har skadat tilltron till USA:s politiska system, anser Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Tilltron till det politiska systemet har sjunkit ännu mer, och även till de båda partierna, särskilt då republikanerna.

– Vi var övertygade om att frågan skulle lösas, men nu har man nästan gått över gränsen. De grundläggande problemen har inte lösts, snarare har nya skapats, säger han till SVT:s Gomorron Sverige.

Elisabeth Walentin, även hon statsvetare, håller med om att det inte finns någon vinnare efter nattens beslut.

– Republikanerna förlorar mest på det här, men även president Obama, eftersom det nu ser ut som om kongressen har all makt i USA.

Senaten och sedan representanthuset i USA:s kongress röstade som väntat ja till kompromissen som ska göra slut på den statsfinansiella krisen. Beslutet innebär att staten ska tillåtas att fortsätta låna pengar fram till 7 februari och gör att de federala myndigheterna kan fungera till 15 januari.

Uppgörelsen innebär att Republikanerna tvingats backa på i stort sett alla krav, vilket givetvis är ett bakslag. Och det har redan höjts kritiska röster inom partiet framförallt från den konservativa så kallade Tea Party-falangen.

– De är väldigt kritiska och Tea Party-republikanerna är en viktig gräsrotsrörelse. De kongressledamöter som tillhör rörelsen har blivit invalda på mandat att inte höja skatter, att arbeta för att krympa statsapparaten och att stoppa Oabamacare. Så många har under den här processen sagt att de helt enkelt gör vad de lovat väljarna, säger Erik Brattberg, analytiker vid Utrikespolitiska institutet som just nu befinner sig i Washington.

TT: Är John Boehners position hotad nu?

– Jag tror inte det. Det finns ingen tydlig motståndare. Ingen inom Tea Party-falangen har potential att utmana honom.

På morgonen svensk tid skrev också president Barack Obama under lagen som öppnar för tillfälliga anslag till myndigheter och tillåter USA att öka sin upplåning. Det meddelar Vita huset enligt amerikanska medier.

Han sade att politikerna nu måste försöka återvinna folkets förtroende, och att Washington måste sluta regera genom kriser.

De federalt anställda som varit permitterade sedan den 1 oktober bör vara beredda att återvända till jobbet redan på torsdagsmorgonen. Det sade Sylvia Mathews Burwell, chef för regeringens budgetkontor.

Det gäller hundratusentals anställda i olika myndigheter, som mer eller mindre tvingats stänga sedan automatiska nedskärningar trätt i kraft.

Krisen och den nedstängda statsapparaten har gjort stora hål i den amerikanska ekonomin. Ratingbolaget Standard & Poor's bedömer att effekterna gör att tillväxten fjärde kvartalet blir 0,6 procentenheter lägre än den annars skulle ha varit.

Nedstängningen av delar av statsapparaten har kostat 24 miljarder dollar, enligt S & P:s beräkningar. Hundratusentals permitterade utan lön har hållit hårt i plånboken, regeringskontrakt har lagts på is och nationalparker av betydelse för lokal turistnäring har bommat igen.

Kongressen väntas betala ut löner till de permitterade i efterhand och en del ekonomer förutser därför ett visst uppsving i ekonomin kommande kvartal. Men S & P framhåller att kongressen bara godkänt anslag fram till 15 januari. Hotet om en ny politisk kris riskerar att hålla tillbaka konsumtionen.

IMF-chefen Christine Lagarde välkomnade att kongressen i sista stund avvärjt hotet om att USA skulle slå i skuldtaket. Hon beskrev beslutet som "viktigt och nödvändigt" utan att direkt hänvisa till farhågor för att Washington skulle ha tvingats ställa in betalningarna.

– Framöver kommer det att bli nödvändigt att minska osäkerheten kring budgetpolitiken genom att höja gränsen för statsskulden på ett mer långsiktigt sätt, sade hon.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro