ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA:s ambassadör krävs på svar om Merkel-avlyssning

Washington TT-AFP/Berlin TT-Reuters · 24 Okt 2013
Uppdaterad 24 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Merkel har surat till rejält efter avslöjandena om att Washington avlyssnat hennes telefonsamtal.
Merkel har surat till rejält efter avslöjandena om att Washington avlyssnat hennes telefonsamtal.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle kallar till sig USA:s ambassadör med anledning av uppgifterna om att Washington avlyssnat Angela Merkels telefonsamtal, säger en taleskvinna för utrikesministeriet till AFP.

Tyskland har information om att Merkels mobiltelefon har övervakats av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA, uppger talesmannen Steffen Seibert.

Med anledning av det hade Merkel ett telefonsamtal med president Barack Obama på onsdagen. Merkel krävde en omedelbar och fullständig förklaring.

Merkel framförde att om en sådan övervakning skett, så är det "fullständigt oacceptabelt" och "naggar allvarligt förtroendet i kanten", säger talesmannen.

Obama försäkrade för Merkel att USA inte övervakar hennes kommunikation, säger Vita husets presstalesman Jay Carney.

De kraftfulla formuleringarna i Seiberts uttalande antyder dock att Merkel inte är helt nöjd med svaret.

"Mellan nära vänner och partner, som Tyskland och USA har varit i årtionden, bör det inte förkomma någon sådan övervakning av en regeringschefs kommunikation", heter det i uttalandet.

Det är bara fyra månader sedan Obama under ett besök i Berlin försvarade USA:s taktik för att bekämpa terrorism och på en presskonferens tillsammans med Merkel försäkrade tyskarna om att USA inte spionerar på "vanliga medborgare". 

Om USA:s underrättelsetjänst NSA avlyssnade Angela Merkel är det i själva verket en komplimang, säger en tidigare CIA-agent, sedan den tyska förbundskanslern blivit den senaste världsledaren att bli föremål för spionerispekulationer.– Hur skulle NSA kunna vara ointresserat av att tjuvlyssna på personen som av (tidskriften) Forbes rankas som världens näst mäktigaste, efter president Obama? säger Joseph Wippl, tidigare vid CIA och nu knuten till Boston University.

Och om NSA inte avlyssnat Merkel kan det också tolkas positivt, för tysk IT-säkerhet.– Förbundskansler Merkel är viktig. Om NSA inte övervakat hennes kommunikationer kan det bara bero på att NSA inte lyckats göra det, säger Wippl.

Mexikos expresident Vicente Fox är inne på ett liknande spår, när han tonar ned uppgifterna om att världsledare som Merkel, Mexikos Enrique Peña Nieto och Brasiliens Dilma Rousseff avlyssnats.

– Det är inget nytt att det spioneras kring varenda regering i världen. Jag förstår inte skandalen, säger Fox.

klar

Artikellänk är kopierad

Washington TT-AFP/Berlin TT-Reuters
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro