ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA:s mål: Förgöra IS

TT · 11 Sep 2014
Uppdaterad 11 Sep 2014

Foto: TT/AP


USA:s mål är att "förgöra" Islamiska staten (IS), förklarade USA:s president Barack Obama i ett direktsänt tv-tal till amerikanerna. Han öppnar nu för flygangrepp även i Syrien.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vårt mål är tydligt: Att bryta ned och i slutändan förgöra IS, sade Obama i talet natten till torsdagen svensk tid.

Han tillade att de extrema jihadisterna ska jagas "oavsett var de är".

– Det betyder att jag inte kommer att tveka att agera mot IS i såväl Syrien som i Irak. Det är en grundläggande princip i mitt presidentskap: Om du hotar Amerika så finns ingen säker hamn.

Presidenten lovade att skicka ytterligare 475 militära rådgivare för att stödja Iraks regeringsstyrkor, att läggas till det tusental som redan finns i landet.

– Men vi kommer inte att dras in i ännu ett markkrig i Irak, sade Barack Obama.

Vädjar om stöd

Ledande amerikanska företrädare uppgav också att syriska rebeller ska utbildas av USA i Saudiarabien. Åtgärden kräver dock att kongressen godkänner anslag på 500 miljoner dollar för att träna och beväpna rebellerna — och i talet vädjade Obama om kongressens stöd.

Presidenten underströk att USA måste agera i samarbete med den irakiska regeringen och andra i en "bred koalition" för att slå tillbaka mot terroristerna.

– Dessa terroristers brutalitet är unik. De avrättar fångar. De dödar barn. De förslavar, våldtar och tvingar kvinnor in i äktenskap. De hotar en religiös minoritet med folkmord. Med barbariska handlingar tog de livet av två amerikanska journalister — Jim Foley och Steven Sotloff.

Inte inom räckhåll

Erik Brattberg, säkerhetspolitisk analytiker på tankesmedjan Atlantic Council i Washington, säger till TT att även om Obama i sitt tal använder orden "förgöra IS", är det väldigt tydligt att något sådant inte ligger inom räckhåll för USA.

– Det handlar i stället om att minska deras möjlighet att utgöra ett hot mot amerikanska intressen, framförallt i Irak, men även i andra delar av regionen. Obamas syfte är alltså att minska IS effektivitet men egentligen inte att förgöra dem helt och hållet. Det skulle i sådana fall innebära amerikanska marktrupper i Irak och Syrien, och det finns inte på kartan.

Ökad press

Brattberg konstaterar att pressen på Obama att agera har ökat.

– En klar majoritet av amerikanerna vill att USA ska agera militärt mot IS och det tror jag framför allt beror på de här bilderna av halshuggningar av amerikanska journalister. Men det finns en press, såväl från allmänheten som från de båda politiska partierna, att USA ska öka insatserna mot IS både i Irak och Syrien.

Brattberg ser Obamas strategi som en fortsättning på presidentens krig mot terrorismen: Drönarattacker och flygangrepp, snarare än amerikanska marktrupper.

– Strategin har tidigare använts i Pakistan, Jemen, Somalia och på andra håll, konstaterar han.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro