ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA:s nya krigsfartyg är osynligt” på radarn

Clarence Frenker · 31 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013

Foto: General Dynamics


Här är USA:s nya krigsfartyg. Det är osynligt” på radarn, fullproppat med den senaste teknologin och har kostat 48 miljarder kronor att färdigställa.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: General Dynamics
Foto: General Dynamics

Med sina 180 meter är The Zumwalt, som sjösattes i tisdags, den största jagaren som någonsin byggts i USA.

Först nästa år beräknas det börja trafikera världens hav men redan nu avslöjar det amerikanska försvaret detaljer om flottans nya jagare.

Förutom att ha en tung vapenarsenal för både havs- och landstrider - med en räckvidd på nästan 170 kilometer – är fartyget konstruerat för att vara näst intill osynligt på fienderadarn, uppger Business Insider.

Bland annat omgärdas fartyget av kompositmaterial som absorberar radarvågor och antennerna är placerade på sådant sätt att träffytan för radarupptäckt minskar kraftigt.

Fartyget är även utrustat med två helikopterplattor och drivs med ett högpresterande kraftverk som skulle kunna försörja motsvarande 78000 hushåll med el.

Eldriften uppges göra fartyget näst intill ljudlöst. Då det också ska vara optimerat för nattliga operationer har det bland annat fått smeknamnet ”havets ninja”.

The Zumwalt skulle från början ha kostat 3, 8 miljarder dollar att tillverka. Men på grund av den avancerade teknologi som proppats in i fartyget har summan fördubblats och slutnotan beräknas nu landa på 48 miljarder kronor.

Enligt Business Insider kommer tillverkningen att upphöra när tre fartyg är gjord.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro