ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

USA:s "svarta budget" avslöjad av Snowden

Karolina Skoglund · 29 Aug 2013
Uppdaterad 29 Aug 2013

Nu offentliggörs dokument som visar hur USA årligen spenderar sin 52,6 miljarder dollar på sin hemliga avlyssning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT Nyhetsbyrån

Enligt Washington Post är det visselblåsaren Edward Snowden som sett till att ett 178 sidor långt dokument, där utgifterna för USA:s hemliga avlyssningsbudget 2013 specificeras, nu når offentligheten. Dokumenten visar att budgeten, som ligger på 52,6 miljarder dollar bara i år, bland annat går till CIA och NSA, som i sin tur ska hacka utländska datornätverk, undersöka specifika hot och ägna sig åt avlyssning. 

– USA har gjort en betydande investering i underrättelsetjänsten sedan terrorattackerna den elfte september. Det är en tid som omfattar krigen i Irak och Afghanistan, den arabiska våren, spridningen av massförstörelsevapenteknik och IT-krigföring, säger James R. Clapper Jr, chef för National Intelligence till New York Times, som en förklaring på enorma budgeten. 

Listan för 2013: Det här läggs (delar av) budgeten på 

- NSA ska undersöka minst 4000 utländska hot. 

- CIA har fått 14,7 miljoner dollar för avlyssningsverksamhet. 

- CIA och NSA har fått medel specifikt för att ta sig in i utlänska länders nätverk. Verksamheten ska gå ut på eliminera fientliga system och kallas för "offensive cyber operations". 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro