ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Usel ekonomi för de stora sjukhusen

TT · 19 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bara ett av landets åtta universitetssjukhus, Sahlgrenska i Göteborg, undviker ekonomisk storförlust i år. Övriga hamnar på minus, till stor del beroende på skenande läkemedelskostnader.

– Kostnaderna för läkemedel är ett extremt komplicerat område eftersom de ställer en grundläggande fråga om vilket liv jag är värd att få, säger Christer Hansson, t f ekonomichef på Lunds universitetssjukhus till Dagens Medicin. Sjukhuset väntas göra ett underskott på 167 miljoner kronor i år. För Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge är siffran - 270 miljoner, också till stor del beroende på notan för mediciner.– Vi rationaliserar men ligger hela tiden efter, säger chefscontroller Lena Schelin till tidningen. Universitetssjukhuset Mas i Malmö (som väntas gå 105 miljoner back) överväger att säga upp personal på grund av det ekonomiska läget.– Antalet tjänster måste minska för att få ekonomin i balans. Vi har nästan 1 000 vikarier så förhoppningsvis slipper vi säga upp fast anställda även om det kan bli oundvikligt inom vissa specialområden, säger ekonomichef Jan Eric Andersson till Dagens Medicin. Akademiska i Uppsala har ett beräknat underskott på 70 miljoner kronor för 2007, medan siffrorna för Örebro, Linköping och Norrlands universitetssjukhus är - 25, - 59 respektive - 55 miljoner kronor.Sahlgrenska väntas hamna på sju miljoner plus, enligt de uppgifter som Dagens Medicin har samlat in.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro