ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Usla betyg räcker för komma in på lärarprogrammet

Johan Nylander · 27 Mar 2013
Uppdaterad 27 Mar 2013

Foto: Scanpix


Hela 123 personer som hade resultat 0,1 på högskoleprovet antogs till Lärarutbildningen förra året, visar en granskning av Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

“Lärarutbildningens status är körd i botten”. Så inleder DN den artikel som granskar hur låga kraven är för att ta sig in på utbildningen.

Tidigare var utbildningen för att bli lärare bland landets mest populära och höga betyg krävdes för att komma in. Idag är det ytterst få som lockas av den. I princip kan vem som helst komma in.

Att få 0,1 i resultat på högskoleprovet är faktiskt en bedrift i sig; om man satte svar “C” på alla frågor skulle man i senaste provet ha fått resultat 0,4 (av max 2,0).

– Vi märker att det är en del som behöver extra stöd för att klara av utbildningen, säger Karin Mårdsjö Blume, ansvarig för lärarutbildningen på Linköpings universitet, till DN.

Enligt Karin Mårdsjö Blume finns det en förklaring till att de är så lätt att komma in på utbildningen via högskoleprovet:

– Det är väldigt lätt att komma in på flera utbildningar med väldigt låga poäng och det beror på att kvotgruppen är så stor som 30 procent. Studenterna har ännu inte upptäckt att det på en rad utbildningar går att komma in via högskoleprovet med väldigt mycket lägre betyg än de som tagit gymnasieexamen och det tycker jag är olyckligt, säger hon till TT.

DN är hårda i sin kritik: “Bilden av genomsnittslärarstudenten som samhällsintresserad och allmänbildad verkar inte vara sann”.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro