ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ut och gå i det vackra Stockholm

Tomas Lundin · 4 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Helena Shutrick


klar

Artikellänk är kopierad

SJÄLSMOTION Stadsvandringar och guidade turer luktar lite magväska och kluriga pensionärer för många, men det behöver inte vara så. Även infödingen kan lära sig något nytt och det finns hur mycket som helst att välja på. 1 Industrihistoria i Stockholm – med båt Båttur som tar dig tillbaka till det tidiga 1900-talet, då skorstenarna bolmade över staden och sotlunga var vanligare än musarm. Förre stadsantikvarien Björn Hallerdt guidar dig runt Kungsholmen och in i Mälaren med strandhugg. Mycket bättre än de vanliga ”kanalpaddorna”.13 maj. Klockan 14–17. Börjar vid Stadshusbron, avslutas vid Strömkajen. 200 kronor.2 En tur runt Stureplan Karismatiska Stockholmsciceronen Peter Frisk guidar dig i kvarteren kring Stureplan och berättar om hur stans flashigaste stadsdel växte fram och vilka som bodde där. Kanske hör du historier från Berns och Riche som till och med överträffar dina egna.11 maj klockan 13–14. 80 kronor. Samling vid statyn i Berzelii park.

3 För barn – Svartbrödernas källare Följ med ner i Svartbrödernas källare vid Järntorget och lyssna på berättelser om mirakel i 1300-talets Stockholm. Källarvalven drevs som härbärge av munkarna och hade en altartavla med magiska krafter. Hit ner kommer du inte utan guide, så passa på!6 maj klockan 14–15. Samling på Stadsmuseets gård vid Slussen. 20 kronor för barn, 30 kronor för vuxna.4 Strindbergs sista färd Den 19 maj är Strindbergs begravningsdag och den som inte var med 1912 kan gå samma väg som begravningskortegen gjorde. Från Strindbergsmonumentet i Tegnérlunden, förbi Blå Tornet och till graven på Norra kyrkogården där han ligger ”icke i de rikas kvarter på fäfängans marknad”. Guidar gör Anita Persson.19 maj kl 18–20. Samling i Tegnérlunden. Gratis. 5 Upptäck Stockholms parkliv Naturskyddsföreningen anordnar en vandring i Observatorielunden och Vasaparken. Du får inte bara se på vårtecken och lära dig mer om parkernas flora och fauna, utan också veta mer om deras historia och varför de behövs. Bra att ha med sig i tider av avgaslarm. Och du kan ta med hunden.9 maj kl 19–21. Samling i Vasaparken, hörnet Torsgatan/Odengatan.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro