ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utan brudigt krusidull

Björn af Kleen · 5 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Södermalmskrogen la Vecchia Signora får högsta betyg.

Södermalmskrogen la Vecchia Signora får högsta betyg. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

la Vecchia SignoraFörra veckans stora nyhet i krogkolumnbranschen var att den kände brittiska restaurangkritikern AA Gill avslöjade att han skjutit en babian i Afrika. Han ville uppleva hur det kändes att döda en människa och offrade en babian som likvärdigt substitut.

Jag är inte säker på att "Boban", kypare och delägare på Södermalmskrogen la Vecchia Signora, regelbundet jagar babian. Men det skulle inte förvåna mig. Jag var livrädd för machomannen Boban redan när han styrde och ställde inne på den omtyckta krogen Lo Scudetto – som låg i samma lokal på Åsögatan som nu la Vecchia Signora.

I krogmiljöer finns en råbarkad grabbighet, en lite skabrös dunka-i-ryggen-kultur som påminner om den på kvällstidningar och huliganläktare. Det är ett slags våldsamt och adrenalinstint nattsudd som tenderar att attrahera manliga kalenderbitare.

Inget fel i det. Boban tar väl hand om oss på la Vecchia Signora – men hade jag inte haft sällskap av Eric Ljunggren, just nattchef på en stor tidning (Metro), fotbollssupporter och matnörd, hade jag fruktat för mitt liv.

Man kan lugnt säga att Bobans avskalade no bullshit-attityd också präglar maten på la Vecchia Signora: Köttigt långkok utan brudigt krusidull. Pastan är rustik som garvat läder – en halv portion pappardelle med skogssvamp för 110 spänn smakar så självklart att ätaren automatiskt förvandlas till konnässör.

Sen satte nattchefen kniven i en lammnacke (185) och jag i en spädgris (235), serverat med endast några inkokta morötter som hårdnackat tillbehör. Bra skit, Boban, köttstyckena faller från benen som kärringarna i motstånds-klacken. Vi drack ett utmärkt rödvin på glas till maten, en La Spinetta från Piemonte, som Ljunggren karaktäriserade som ett ”smäll-på-käften-vin”.

Efter det en tallrik ost (125) och en kula hasselnötsglass (75) – som smakade som ett rent koncentrat av grädde och hasselnöt. la Vecchia Signora gör allt man kan för att inte vara en högtidlig pretto-krog som åmar sig inför gästen.

Att belönas med en femma skulle nog uppfattas som lika genant som att få en guldstjärna av lärarvikarien på högstadiet. För att djävlas ska Boban få just det. Rakt på flinten.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro