ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utan de rätta rötterna

Björn af Kleen · 5 Jan 2011
Uppdaterad 5 Jan 2011
Det borde kännas hippt med en krog på Norra Bantorget. Men så är inte fallet med Cloud Nine, menar Björn af Kleen.

Det borde kännas hippt med en krog på Norra Bantorget. Men så är inte fallet med Cloud Nine, menar Björn af Kleen. Foto: Lotta Bergseth


De nya etablissemangen på Norra Bantorget utnyttjar inte platsens dramatiska historia. Björn af Kleen saknar tågens puls på Cloud Nine

klar

Artikellänk är kopierad

Ambitionen att restaurera Norra Bantorget är utmärkt. Torget har tungt tågcred vilket just nu är populärkulturellt korrekt (filmen ”Metropia” och romanen ”Lowboy” utspelar sig i tunnelbanan).

Med sin LO-borg och sina patinerade torgmonument över socialdemokratins fäder har Norra Bantorget dessutom en radikal historia för varumärkeskonsulterna att spekulera i. Att ramla ur en taxi här 2010 borde kort sagt kännas hippt. 

Att så inte är fallet kan bero på att etablissemangen här missar att utnyttja torgets inneboende dramatik. Snarare än som tågcentral känns Clarion Hotel som den dyraste restaurangen på en nyrenoverad flygplats och även om krogen Cloud Nine, några portar norrut, försöker vara mer kontinentalt kultiverad, saknas referenser till platsens rötter. Det präglar också menyn, som är välavvägd, välmixad och välskriven, men som också kan kännas lite identitetslöst hattig med avtryck från flera kontinenter.

Jag är generellt ett fan av dumplings, en förrätt för 135 kronor serverad i flätad korg, men de ångade är lite för heta och mjöligt sönderfallande och de friterade med kyckling påminner till konsistensen en aning om gårdagens tacosskal.   

Jag slog in på det asiatiska spåret med vietnamesiska baby backribs – en värdig portion för 230 kronor med kaxig sälta men utan ordentligt barbecuedjup i smaken. Tillhörande cole slaw med grapefrukt och äpple var fräsch men de tempurafriterade grönsakerna var enligt mitt sällskap Kinakrogsfriterade, vilket innebär att själva frityrhöljet hängde ungefär som frigolit kring en post-ordermöbel från Ikea. 

Mitt sällskap Snygg-Erik, nyss hemkommen med en flight över Atlanten, landade med en lammragu för 265 kronor, som hade en fin ton av typ mynta men vars bestående intryck inte fullt matchade dess exotiska titel (Agneau de l’Afrique du Nord). 

Norra Bantorget borde sikta mer i riktning mot Grand Centrals magnifika melankoli, och mindre mot Arlandas Sky City.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro