ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Utan överraskningar

C-G Karlsson · 18 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Ryan Reynolds och Sandra Bullock i en alldeles för förutsägbar komedi, som har premiär i Sverige på onsdag.

Ryan Reynolds och Sandra Bullock i en alldeles för förutsägbar komedi, som har premiär i Sverige på onsdag.


klar

Artikellänk är kopierad

The proposalKOMEDI. Sandra Bullock spelar bitchiga förläggaren Margaret – hatad av alla underlydande. Hennes tålige assistent Andrew (Ryan Reynolds) låter sig dock hunsas, i hopp om ett redaktörsjobb. Plötsligt öppnas en genväg när Margaret föreslår honom ett fejkäktenskap, eftersom hon hotas av utvisning till fäderneslandet Kanada. Charaden inleds med ett helgbesök hos hans föräldrar i Alaska ­– vilket får oanade följder för både Andrew och Margaret. Dock inte för oss i publiken, för säga vad man vill om ”The proposal” – späckad av överraskningar är den inte, vare sig det gäller kärleksintrigen eller komiken. Vi prickar av 1) kulturkrock mellan urban bitch och klämmiga landsortsbor, 2) generat möte med hjältens extjej (Malin Åkerman), 3) sovrumsförvecklingar 4) knasiga publikfriarscener etcetera etcetera. Regissören Anne Fletcher gjorde unkna ”27 dresses” och 1950-talsmoralen härskar även här. Vi förväntas vara nöjda först när Margaret blivit svagare och kvinnligare och Andrew starkare och manligare. Filmens humor är av T-Y-D-L-I-G privatteatermodell även om vi får en och annan smartskojig ordväxling mellan Andrew och Margaret. Bullock är ingen oäven komedienn och en av filmens förtjänster är hennes bitchande under första halvan, som ju får en extra twist av att hon oftast brukar spela äppelkäck.

Kevin James i huvudrollen.
Kevin James i huvudrollen.

Barnvänlig ”Die hard”

Snuten i varuhusetFAMILJEKOMEDI. Kevin James (”Hitch”) spelar en överviktig ensamstående pappa som tar sitt väktarjobb i en galleria på så dödligt allvar att till och med chefen ber honom tagga ner. När en rånarliga slår till mot gallerian får han chans att bli hjälte på riktigt och triggas lite extra av att både dottern och kvinnan han älskar hör till dem som blir gisslan. Tänk, typ, ”Die hard” som barnvänlig snällisfilm! Humorn är oftast tydlig slapstick och även om enstaka scener får mig att småle är det nog bara för den allra yngsta publiken detta håller måttet som komedi.     

Norsk skräckkomedi.
Norsk skräckkomedi.

Nazizombier i norska fjällen

Död snöSKRÄCKKOMEDI. Sex ungdomar på skidsemester i norska fjällen konfronteras med en tysk zombiearmé som blivit kvar sedan andra världskriget. Norskt splatter i naziuniform är ju en originell idé men när det gäller filmiska grepp bryts här ingen ny mark. Vi har sett det förut, något filmmakarna hanterar genom att i ord och bild referera till alster som ”Evil dead”, ”Brain dead” och ”Fredagen den 13:e”. Tyvärr blir ”Död snö” varken lika läskig eller kul som sina inspirationskällor, men som entusiastisk lågbudget-splatter har den ändå viss, om än kortlivad, charm.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro