ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Utbilda dig till stödpedagog – och få jobb

Emma Björkman · 27 Mar 2017
Uppdaterad 3 Apr 2017

Foto: Alamy/IBL


I arbetet med människor blir du aldrig fullärd. Men på utbildningen till stödpedagog i Uddevalla får du som jobbar med personer med funktionsnedsättning viktiga, fördjupande kunskaper.

klar

Artikellänk är kopierad

Yrkeshögskoleutbildningar finns inte bara för praktiska yrken, utan det finns även utbildningar riktade mot dig som arbetar med vård och omsorg. En populär utbildning med stort söktryck är stödpedagog med inriktning funktionsnedsättning på Uddevalla Vuxenutbildning. Den riktar sig mot dig som har arbetslivserfarenhet inom funktionsnedsättningsområdet och vill gå vidare i karriären. Två av dem som snart gått ut den ettåriga utbildningen är Magnus Fredriksson och Ankie Börjes, som båda tidigare har jobbat inom social omsorg med personer med funktionsnedsättning tidigare.

– Jag kände att jag ville vidareutbilda mig och bredda min kompetens. Som stödpedagog får du en mer ledande roll i arbetsgruppen, säger Magnus Fredriksson.

Lär av varandra

Ankie Börjes sökte utbildningen efter att ha hört mycket positivt om den, och har inte ångrat sig.

– Upplägget på utbildningen är väldigt bra med det lärarledda kontra mycket grupparbeten. Alla vi som går utbildningen har arbetserfarenhet inom det här området sedan innan och det gör att vi kan lära oss mycket av varandra. Lärarna är fantastiskt bra, de är duktiga på att förmedla kunskap och genomför utbildningen med mycket stöd och även humor. Det här är en av de mest givande utbildningar jag gått, säger hon.

Vad gör en stödpedagog?

– En stödpedagog har två uppgifter i en arbetsgrupp, till exempel i en LSS-gruppbostad: Stödpedagogen ser till att brukarna får vad de behöver och är ett handledande bollplank för personalen. Som stödpedagog har du ingen chefsroll utan står under enhetschefen, men du är ledare i gruppen tack vare din lite bredare kompetens. Du får lite andra arbetsuppgifter från enhetschefen och verkar i nätverk med andra verksamheter, säger Magnus Fredriksson.

Får jobb under utbildningen

På YH-utbildningen varvas de teoretiska kunskaperna med LIA, lärande i arbete, där de studerande får omsätta sina nya kunskaper i praktiken.

– Utbildningen har gett mig fördjupad kunskap både när det gäller sådant jag till viss dle visste innan men även mycket nytt. Jag kan använda mycket av det jag lärt mig nu när jag är ute på min LIA, säger Ankie Börjes.

Många som går stödpedagogutbildningen får jobb redan under utbildningstiden.

– Ute i verksamheterna hör man att stödpedagoger är efterfrågade och det är jätteskönt att veta det.

pil
Rekommenderar ni stödpedagogutbildningen till andra?

pil
Fakta: Utbilda dig till stödpedagog inriktning funktionsnedsättning

Var: Uddevalla Vuxenutbildning.

Vad: Utbildningen är uppdelad på 40 veckors heltidsstudier under ett år där studier i skolan varvas med egna studier hemma.

Startdatum: Utbildningen startar 21 augusti.

Ansökan:Här kan du läsa mer om utbildningen och göra din ansökan.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro